Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 14. oktober 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sivle-ambassadøren

Jens Brekke (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Jens Brekke (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Far var opptatt av Per Sivle og vekket interesse hos meg for denne dikteren. Da jeg selv ble far, var det blitt min tur til å sitte på sengekanten og fortelle for mine barn, forteller Jens Brekke.

- Når jeg som sogning skal lese Sivle-stubber på Vossamål, blir det omtrent som om man skulle spille hardingfele på tuba! Det bllir litt feil uttrykk! Kommer jeg langt nok vekk fra vossingene, kan det hende at jeg fatter mot! Med god forklaring, kan det hende at jeg tør å slippe meg litt løs selv på Voss, men da sier jeg tydelig i fra at det er i kjærlighet til stoffet at jeg også gjør det.

Det er lederen i Sivle-laget, Jens Brekke på Vangsnes i Vik i Sogn, som sier dette. Helt fra han var liten gutt har søndagens Sølvsupergjest hatt et spesielt forhold til det som Per Sivle skrev. I år er det 150 år siden Sivle ble født, og en hovedmarkering av dette jubilèet finner sted i Drammen tirsdag 16. oktober.

Faren fortalte
Jens Brekke (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Jens Brekke (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
I samtalen med programleder Haakon D Blaauw forteller Jens Brekke om hans far som satt på sengekanten opg i tillegg til andre fortellinger også fortalte Sivlefortellinger.

- Min far var folkeskolelærer, og hjemme byttet han ut boksidene med fortellerkunsten. Det var en opplevelse, sier Brekke som også husker at da han sov passerte farens fortellinger revy hos den lille gutten.

- Far var opptatt av Per Sivle og vekket interesse hos meg for denne dikteren. Da jeg selv ble far, var det blitt min tur til å sitte på sengekanten og fortelle for mine barn.

Da jeg så hvordan Sivle sine historier fenget barna, undersøkte jeg også hvorvidt det var mulig å kjøpe en av Per Sivle sine bøker. Jeg gikk innom den ene bokhandelen etter den andre, men nei. Ingen bok av Per Sivle. Disse fantes bare hos bruktbok-selgerne!

Stiftet i 2002
- Det var da jeg spurte meg selv: Har vi parkert Per Sivle for godt? Svaret på spørsmålet ble at vi satte i gang arbeidet med å få stiftet et Per Sivle-lag. Jungeltelegrafen hjalp godt til og etter to år var laget stiftet. I dag er vi omkring 400 medlemmer og dermed er det også blitt interessant for enkelte forlag å gi ut Sivle-litteratur på nytt!

Jens Brekke , som er utdannet lærer, kaller seg i dag for "kulturell løsarbeider". I dette jubileumsåret for Sivle reiser han også rundt i lag og foreninger og forteller om Per Sivle sitt liv og dikting.

På sin livsvei har han vært innom flere yrker. Han har arbeidet i byggefirma,vært både lastebil-og bussjåfør og arbeidet på leirskole i Jotunheimen.

- I leirskoletiden var det fast innslag at vi hver fredag gikk på Galdhøpiggen!

NRK P1 Sløvsuper søndag 14. oktober kl. 07:03.

Programleder er Haakon Dirk Blaauw