Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. april 1999 kl 22.05 Fakta på lørdag: Hollywood-"sensurert"

Filmhistoriens skrekk og gru


Sex, vold, skrekk og gru - det har vært kjente elementer i filmindustrien helt fra starten av. I kveldens dokumentar får vi klipp fra B-filmer som sendte frydefulle grøss gjennom publikum allerede i 1930-årene.

Vi må med andre ord ikke tro at våre dagers filmskapere er på nye veier når de tilbyr spekulative produksjoner som bare har til hensikt å tjene penger. Hollywood har gjort det meste før. Man eksperimenterte med det meste for å lokke publikum til kinoene. Man kunne til og med oppleve at kinostolene begynte å vibrere og skrangle i samme øyeblikk som blodtørstige mordere kastet seg over et stakkars offer på lerretet.

Kinosensur
I dag ser vi oftest de mest hårreisende filmene på videomarkedet. Nasjonale sensurorganer prøver fremdeles å beskytte kinopublikum mot de verste produksjonene. Man vil kanskje mene at denne forsiktigheten har liten hensikt så lenge man kan få hva som helst til hjemlån i nærmeste videosjappe. Et forbløffende antall mennesker har åpenbart sterk fascinasjon av slike filmer.

Lavbudsjetter
Hollywoods tidligste skrekkfilmer ble ofte laget på lavbudsjetter, for eventuelt å skaffe penger til mer seriøse og ambisiøse prosjekter. Flere av dagens berømte filmskapere gjorde sine første produksjoner preget av ville fantasier. I dag har mange av disse filmene fått ny status. Blant de ivrige dyrkerne av gamle skrekkfilmer er John Landis (bl.a. kjent for filmen \"The Blues Brothers\"). Han mener at nettopp fantasifilmene fra tidlig 1930-tall har bidratt til moderne filmkunsts bredde og dybde. For eksempel ville filmer som \"Jurassic Park\", \"Star Wars\" og \"Little Shop of Horrors\" aldri hadde blitt laget hadde det ikke vært for dem.

Bilde (via Scanpix, Data-tv/Internett)
I kveldens dokumentar får vi klipp fra B-filmer som sendte frydefulle grøss gjennom publikum allerede i 1930-årene.

Kanadisk dokumentar
Originaltittel: Hollywood Rated R
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling:
Siri G. Meyer, tlf. 23 04 81 23