Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. februar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Den søte fare

Kultur og sukker

Kristine Smith Knutsen og Alain Jean-Joseph driver fransk konditori i Oslo (Foto: NRK)
Kristine Smith Knutsen og Alain Jean-Joseph driver fransk konditori i Oslo (Foto: NRK)
Alle vet at for mye sukker er skadelig, men er det lov å kose seg med kaker og søtsaker når alle maser om sunnhet og slanking? Og hva når man er vant til en kultur der det er uhøflig å si nei takk til godsakene?

I Oslo møter vi det fransk/norske paret Alain Jean-Joseph og Kristine Smith Knutsen, som lager og serverer franske kaker i sitt konditori. Franskmenn er kjent for sine søtsaker, og de bryr seg mer om smaken og tenker ikke så mye på sukkerinnholdet. – Man lever bare en gang, og vi må kose oss litt mens vi kan, sier de. Men naturligvis er det å leve sunt viktig for alle. Det gjelder å handle riktige råvarer, helst direkte fra produsent, og lage sunn mat.

Bare på lørdager
Det norske paret Ivar og Turid Bondhus Often fra Tynset er svært bevisst når det gjelder godteri. De gir barna godteri bare på lørdager, og er svært nøye med det. Guttene må presse på ganske mye før de får noe godteri fra mamma. Pappa er snillere, og gir mye mer, sier de. Men er det bare sunn fornuft som gjelder? Litt nytelse må det også være plass til.

Dårlige tenner
Utenlandske foreldre er for snille med sine barn når det gjelder cola, sier tannlege Zarina Rashid. Foreldrene Awais og Shomaila Butt erfarte dette dyrt med sin første sønn da alle tennene hans råtnet som to-åring. Nå må de jevnlig ta ham med til tannlege, og være nøye med brus og søtsaker. Matpakken til barnehagen blir også nøye laget laget med tanke på sukkerinnholdet.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no