Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. august 2008 kl 21.25 Kappløp med tiden

Barna med usikker fremtid

Kappløp med tiden: Erederita er hiv-positiv. Om et år vil det vise seg om hun har overført smitten til sin datter. (Foto: SVT)
Kappløp med tiden: Erederita er hiv-positiv. Om et år vil det vise seg om hun har overført smitten til sin datter. (Foto: SVT)
To millioner afrikanske barn er smittet med hiv, og 12 millioner afrikanske barn har allerede mistet foreldre som hadde aids. Hiv og aids har utviklet seg til en katastrofe for Afrika – en katastrofe som utrydder hele generasjoner av voksne og fører til at barn og gamle sitter alene tilbake.

I Malawi løper sju år gamle Junior rundt og spiller fotball med sin fetter – lykkelig uvitende om at han trolig snart blir en del av den uhyggelige statistikken. Begge foreldrene har AIDS, og selv om de er blant de få heldige som får medisin, så er utsikten for den lille familien dyster.

Praktisk hjelp og medisiner
Medisinen virker nemlig bare hvis de får den riktige ernæring, og det er ikke lett i et det fattige landet der høsten har slått feil tre år i strekk. Vi får se hvordan Røde Kors sender frivillige ut til noen av de hardest rammede familiene i Malawi for å støtte de syke og gi en hjelpende hånd med det praktiske.

Lydia ble født i Tanzania og er bare fem måneder gammel. Først om et år kan det med sikkerhet sies om moren har smittet henne med hiv ved fødselen. Moren har grunn til at være optimistisk, for hun er en av de få heldige som fikk medisinen Nevirapine ved fødselen.

Medisiner gir håp
Medisinen halverer risikoen for at smitten overføres fra mor til barn. Men selv om en behandling kun koster en dollar, så er det mer enn Tanzania har råd til. Derfor får kun 7 av 100 kvinner tilbud om Nevirapine.

Vi følger også en gravid kvinne som er møtt opp på Kigamboni Sunnhetsklinikk i Tamzania for å ta hiv-test. Unicef samarbeider med de lokale legene om tester og gir kvinnene råd om hva de skal gjøre hvis de viser seg å ha hiv.

Tvunget til prostitusjon
I Addis Abebas horestrøk står jenter helt ned i 12-årsalderen skulder ved skulder og forsøker å lokke kundene innenfor. En av dem er 17-årige Haimanut. Hun kom til hovedstaden for å gjøre husarbeid, men fikk ikke lønnen hun var lovet og ble fratatt eiendelene sine. Det tvang henne ut i prostitusjon, og det er mange som har det som henne.

Å være prostituert i Etiopia er som å spille russisk rulett. Mange av kundene forsøker å tvinge pikene til sex uten kondom, og det er ikke alltid de har råd til å si nei. I Addis Abeba samarbeider Redd Barna med en lokal organisasjon om et drop-in-senter der jentene kan få rådgivning og litt hjelp til å komme ut av prostitusjonen. Et nytt prosjekt skal fange noen av fremtidens foreldreløse jenter før de havner i prostitusjon..

Danmarks Radio samarbeidet med flere frivillige organisasjoner om innsamlingsaksjonen som i 2007 gikk til kampen mot hiv og aids i Afrika. Dorte Vest Andersen og SVT har laget dette dokumentarprogrammet for Danmarks Radio.

Dansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Kapløb med tiden
Produsent: SVT
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no