Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 mandag 22. oktober 2007 kl 19.00 Ultima Thule: En reise i Arktis med åtte forfattere

Litterær reise på Nordkalotten


Ultima Thule er et sted "bortenfor verdens grenser", men også det betegnende navnet på det litterære prosjektet der åtte forfattere ble invitert av Norges Utenriksdepartement med på Nordkalotten, en reise som også NRK fulgte. Resultatet har blitt to tv-program og fem radioprogram.

Grunnen til at UD inviterte noen av verdens beste og mest kjente reiseskildringsforfattere var at de håpet at det kanskje skulle resultere i noen litterære beskrivelser fra området. Du kan følge reisen og forfatterne gjennom to bokprogram på NRK1 og NRK2, samt en hel uke med forfatterportretter på NRK P2.

Bakgrunn
Nordområdene vil være Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer. Utviklingen av området inkluderer sentrale globale politiske spørsmål innen energi, miljøvern, fiskeri, geopolitikk og sikkerhetspolitikk. Reisen til Nordområdene tok forfatterne med til Svalbard, Kirkenes og Hammerfest. Dette er den første reisen i sitt slag og derfor et eksperiment fra UDs side. Tidligere har man invitert journalister til samme type reiser, nå var tanken å nå noen av de viktigste stemmene fra den litterære verden. Prosjektet er "den mildeste form for politikk et land kan bedrive", da utgangspunktet for Utenriksdepartementet er å invitere de berømte reiseforfatterne opp til Nordområdene, uten å kreve noe, men å håpe på at naturen og problemstillingene knyttet til den, skal inspirere forfatterne til å skrive noe om Nordkalotten i ettertid.

Forfatterne
Forfatterne som kommer fra ulike land, har i hovedsak utgitt reiseskildringer. Tété-Michel Kpomassie fra Togo har blant annet skrevet boken "En afrikaner på Grønland" og var i sommer foredragsholder om bord på Hurtigruta. Argentinske Alberto Manguel har utgitt bøker i ulike sjangre, og Cees Nooteboom er en av Nederlands mest kjente forfattere, med bøker oversatt til 15 språk. Belgisk-nederlandske Lieve Joris har skrevet en rekke reiseskildringer fra Midtøsten og Afrika. Britiske Redmond O’Hanlon er kjent for sine reiser til noen av de mest uframkommelige steder i verden. Den danske lyrikeren Thomas Boberg, den franske forleggeren, forfatteren og oversetteren Marc de Gouvenain, den peruanske filmskaperen Patricia Davelouis og den nederlandske fotografen Simone Sassen deltar også på turen til det ytterste nord.

Det første programmet på NRK1 (Bokprogrammet 23. oktober) vil være viet forfatterskapene. I kveld, lørdag 27. oktober, kan man se selve reisen de gjorde på NRK2.

Forfatterportrett hver dag på P2
Hver dag denne uka, kl. 09.30 på P2, vil du kunne få innblikk i reisen døpt Ultima Thule. Mandagsprogrammet tar sikte på å gjenfortelle hva som skjedde. Resten av uka møter vi fire forfattere i et forfatterportrett.

Tirsdag møter du Redmond O'Hanlon i ukas P2artist. Redmond er en erkebritisk reisende som har fått merkelappen "den intellektuell Tarzan". Det sies at ingen reiser to ganger med Redmond O`hanlon. Det er det ingen som orker eller tør. Redmond selv sier at han på tross av utallige turer inn i jungler verden over kun har vært redd en eneste gang - på en tråler i Nordsjøen. Dette har han også skrevet bok om.

Onsdag møter du Thomas Boberg fra Danmark. Thomas er den politisk interesserte av forfatterne. Han har reist mye i Latin Amerika. Thomas har akkurat kommet med en diktsamling i Danmark.

Torsdag møter du Cees Nooteboom fra Nederland. Cees er i flere år nevnt som mulig Nobelprisvinner. Forfatterskapet hans spenner over 50 år og inneholder skjønnlitteratur, reiseskildringer, essays og poesi.

Fredag møter du Alberto Manguel. Alberto er forfatternes forfatter. Han har skrevet boken "en historie om lesning" - en bok som ta for seg menneskenes lesing av bøker gjennom 6000 år.


Egenproduksjone fra NRK Kultur
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Karoline Berg , 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Bokprogrammet 23.10.07