Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. mars 1999 kl 21.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 lørdag 27. mars kl 21.30
Herskapelig (9:9)

Aker gård i Sem

Aker gård i Sem utenfor Tønsberg er et vakkert skue. Aker er i dag et betydelig gårdsbruk, som drives etter de mest intense metoder. Hovedbygningen er bygget i vinkel og omgitt av et praktfullt haveanlegg.
I 1956 overtok Carsten og Anne Marie Bruun driften av Aker gård. Det var Carstens bestefar, Carsten Henrik Bruun, som overtok stedet i 1890.
Gården er på 2300 mål, hvorav ca. 700 mål innmark. Foruten et stort gartneri drives det også blant annet sagbruk.

Generasjoners velstand
Stuene i hovedbygningen preges av mange generasjoners velstand og gode smak. I trappeoppgangen finnes et mahogni gulvur fra 1700-årene og på veggen henger det portretter av de oldenborgske konger. Spisestuen er engelskpreget, som er vanlig på storgårdene. Møblene er i Chippendalestil og her finnes også en stor, engelsk kamin. Empirestuen er et fantastisk syn med en stor krystall lysekrone og københavnermahogni.

Unik historie
Aker gård har en spesiell og unik historie. Gården er nevnt første gang i et diplom fra 1329, samme år som den gikk over i eie til drotsseten Erling Vidkunsson. Han var en myndig sjef for det norske riksrådet i de vanskelige årene etter Håkon V Magnussons død.
Aker gård hadde seinere berømte eiere som høvedsmannen på Akershus Hartvig Krummedike og sønnen Henrik Krummedike, som ble høvedsmann på festningen, bare 22 år gammel. Etter dem eide Jernskjegg-ætten gården, og på 1800-tallet satt Bull-ene flere ganger på eiendommen, først kjøpmann Nils Otto Bull, seinere Carl Emil Bull, fetter til Sven Foyn. Jacob Breda Bull og Olaf Bull kommer av denne slekten.
Både steinalderen, bronsealderen og jernalderen ruller over slettene i Vestfold. Aker er en interessant gård med historisk beliggenhet.
NRK1 lørdag kl. 21.30

Bilde (via Scanpix/Internett/Data-TV)
Programleder Toppen Bech og Anne Marie Bruun på Aker gård. (Foto: Bjørn Lien)

Egenproduksjon fra Underholdningsavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Toppen Bech
Prosjektleder: Berit Ruud Bekken