Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. januar 2000 kl 21.00 Solaris

Solaris (t)

NRK2 tirsdag 18. januar kl 21.00
Solaris

Tarkovskijs romodyssé

Chris blir sendt til en romstasjon som utforsker planeten Solaris. Underlige ting skjer - en av forskerne begår selvmord, mens de to andre nesten blir gale av hallusinasjoner. Og Carrie, Chris\' avdøde kone, kommer stadig til ham på romstasjonen.

\"Solaris\" er basert på en roman av den polske forfatteren Stanislaw Lem. Filmen handler om psykologen Chris (Donatas Banionis) som blir sendt til en romstasjon som går i bane rundt den mystiske planeten Solaris som for en stor del består av hav. Hans oppdrag er å finne ut hva som ligger bak det uventede dødsfallet til en lege ombord på romstasjonen. Han skal videre prøve å finne årsaken til de store psykiske problemene blant de stadig færre kosmonautene på romstasjonen.

Chris oppdager snart at Sorlaris- havet faktisk er en slags \"hjerne\" som får fram undertrykte minner og tvangsforestillinger blant kosmonautene på romstasjonen.

Selv om \"Solaris\" utspiller seg i verdensrommet, er dette et drama om menneskene på jorden. Den som søker lettvinte teknologiske eventyr, har ingen ting å hente. Andrej Tarkovskij krever - som den eminente billedpoet han er - atskillig tålmodighet av tilskueren. Men belønningen er en meget sterk filmopplevelse.

Utgangspunktet for beretningen er menneskets erobring av verdensrommet. På planeten Solaris stilles romfarerne overfor en ny og skremmende virkelighet. Hele planetens overflate er et hav i uavbrutt bevegelse - en levende, tenkende kjempehjerne. Andrej Tarkovskij har diktet om Stanislaw Lems saklige konfrontasjon med det ubeskrivelige til en suggestiv romferd til menneskets indre.

NRK2 tirsdag kl 21.00

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Russland (1972)
Originaltittel: Solyaris
Manus: Andrej Tarkovskij og Friedrich Gorenstein etter en roman av Stanislaw Lem
I hovedrollene: Donatas Banionis, Natalja Bondartsjuk og Jurij Jarvet

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41