Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. mai 2004 kl 00.00 Migrapolis

Tospråklig

Dhalayan Velauthapillai er skolestyrer for tamilske barn på en skole i Bergen. (Foto: NRK)
Dhalayan Velauthapillai er skolestyrer for tamilske barn på en skole i Bergen. (Foto: NRK)
Hvilke fordeler og ulemper har man med å vokse opp med to ulike språk? Og hvordan skal man få barna til å holde på begge? For Dhayalan Velauthapillai er det viktig at barna hans kan snakke morsmålet tamil. Så viktig at han er skolestyrer på en lørdagsskole i Bergen for tamilske barn.

- Vi ville ha et tilbud for det tamilske miljøet i Bergen, forteller Dhayalan. På denne skolen får barna den ekstra treningen de har behov for når det gjelder morsmål. Reporter Marianne Tveit dro til skolen og besøkte barna der. Det virket som de koste seg til tross for den ekstra skoledagen.

Et bedre utgangspunkt
Psykolog Sunil Loona mener det er en klar fordel å kunne sitt eget morsmål godt. Han mener det er enklere å bli trygg på det nye språket man lærer, hvis man behersker sitt eget morsmål.
– Mange barn med minoritetsbakgrunn i Norge gjør det dårligere på skolen enn sine norske medelever, og det er nettopp fordi de ikke behersker undervisningsspråket godt nok, sier han. Reporter Rajan Chelliah møtte Sunil og døtrene hans.

Språk – en del av kulturen
Karihaugen barnehage i Oslo har egen språktrening for barn med andre morsmål. Pawandeep Kaur synes at det har hjulpet sønnens norsk mye. Pappa Naupreet Singh Bal synes også at det er viktig at barna kan snakke panjabi. – Det er en viktig del av vår kultur, forteller han til reporter Arun Gosh. - Dessuten er det også viktig at de kan kommunisere med slektningene sine når de er i India, mener han.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83