Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. april 2005 kl 20.45 Fakta på lørdag: En prins og hans lidenskaper

Prins Charles – monarki og lidenskap

Vi følger prins Charles fra tiden som motvillig brudgom og fram til utlysingen av giftermålet med Camilla Parker-Bowles. (Foto: Bytesize TV)
Vi følger prins Charles fra tiden som motvillig brudgom og fram til utlysingen av giftermålet med Camilla Parker-Bowles. (Foto: Bytesize TV)
Fra nervøs, ung mann til motvillig brudgom, fra en litt utilpass far til en ikke like utilpass elsker og gjennom de mest kritiske øyeblikkene i prins Charles’ liv – sammenbruddet av ekteskapet og prinsesse Dianas tragiske død. Videre mot en ny rolle som enslig far og fram til prinsens livslange lidenskap for kvinnen i sitt liv, Camilla Parker-Bowles.

Nesten to måneder er gått siden Buckingham Palace sendte ut den overraskende meldingen om at prins Charles skal gifte seg med gamlekjæresten Camilla Parker-Bowles. Bryllupet står fredag 8. april og dokumentaren følger brudgommens livsforløp gjennom de 35 årene bruden har kjent ham.

Engasjert prins
Dokumentaren følger også prins Charles i hans helhjertede engasjement i samfunnsspørsmål. To kampanjer har han selv satt i verk – en for rasemessig likeverd og en for miljøsaken.

God far
Vi følger også prins Charles i rollen som enslig far for prins William og prins Harry. Hans opptreden her har høstet anerkjennelse blant folk flest.

Likeså er folk begynt å akseptere og se på Charles og Camilla som et par.

Støtte i livet
Det er allerede gått noen år siden prinsen lot Camilla flytte inn på sitt landslott, Highgrove. Camilla er i dag prinsens fremste støtte i livet. Allerede i fjor sommer kom det forlydender om at erkebiskopen hadde sagt seg villig til å vie dem.

Monarkiets framtid
Men for noen er denne ekteskapsalliansen likevel provoserende og kontroversiell. Det stilles igjen spørsmål om det britiske monarkiets framtid.

Vil prins Charles lidenskap gjennom 35 år undergrave den selvfølgelige plass kongehuset har i nasjonen?

Eller vil alt dette i stedet – og ironisk nok – bidra til oppbyggingen av et tvers igjennom moderne monarki?

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: The Passions of Prince Charles
and Beauty Queens
Produsert av: Bytesize TV
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57