Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. desember 2004 kl 22.20 Howdy - countrymusikkens historie

Alternativ historie

Randy Travis er en av artistene vi møter i tredje del av denne britiske dokumentarserien. (Foto: BBC)
Randy Travis er en av artistene vi møter i tredje del av denne britiske dokumentarserien. (Foto: BBC)
Countrymusikken setter cowboyen høyt – den som velger å gå sin egen vei, og nettopp det gjør noen artister hver gang sjangeren er blitt for kommersiell. Tredje del i serien ser nærmere på outsiderne som har sett lengre enn Nashville, og dermed har utviklet og fornyet countryen. Vi følger musikken fra "The Bakerfields Sound" på 50-tallet og "The Outlaw Movement" på 70-tallet til dagens alternative country.

Blant artistene vi møter er Willie Nelson, Buck Owens, Emmylou Harris, Merle Haggard, Kris Kristofferson, Dwight Yoakam, Randy Travis, Steve Earle, Hank Williams III og Trisha Yearwood.

Rocket opp countryen
Emigranter fra Texas og Oklahoma slo seg ned i San Joachim Valley i California på 30-tallet, og med seg hadde de countrymusikken. Tjue år senere hadde den utviklet sin egen identitet med et røffere uttrykk, og det etablerte countrymiljøet i Nashville rynket på nesen.

Buck Owens ga den nye countryen som fikk merkelappen "The Bakersfield Sound", en unik gitarlyd med høy diskant som kunne høres fra bilstereoer over det meste av verden. Sangeren, låtskriveren og den tidligere straffedømte Merle Haggard er en annen viktig Bakersfieldartist, og Haggard er fortsatt en av countryens mest kontroversielle personligheter.

Nye spilleregler
Gjennom 50- og 60-tallet ble det gjort flere forsøk på å gjenskape den ekte og originale countryen. Men det var først på 70-tallet da Texas-duoen Willie Nelson og Waylon Jennings krevde å skrive sangene sine og bestemme hvem som skulle produsere låtene selv, at det virkelige opprøret kom. Det ble kalt "The Outlaw Movement" og forandret sjangerens spilleregler for alltid.

Nye retninger
På 80-tallet fikk den gamle countrymusikken sin renessanse, med artister som Ricky Skaggs, Dwight Yoakam, Randy Travis og Steve Earle, mens det neste ti-året ble dominert av Garth Brooks’ countryversjon av storslått stadion-rock. Vi skal også innom den alternative countryscenen som dyrker gamle helter som Johnny Cash og Hank Williams, dominert av artister som Wilco, Ryan Adams og Hank Williams III.

Om Howdy – countrymusikkens historie
Denne britiske dokumentarserien i fire deler tar seerne med på en reise gjennom countrymusikkens historie fra 1920 og frem til vår tid. Med på kartleggingen er noen av sjangerens største artister, produsenter, musikere og låtskrivere. Serien er produsert av programskaperne bak BBC-produksjonen "Singel og sang" som ble vist på NRK i vår.

I fjor var det femti år siden legenden Hank Williams gikk bort. Samtidig fikk countrymusikken sin renessanse, blant annet gjennom filmmusikken til Coen-brødrenes "Oh Brother, Where Art Thou?". Filmen gjenopplivet bluegrassmusikken for et nytt publikum.

- Nå er countrymusikk blitt noe av det kuleste du kan høre på, men fortsatt tror mange at det kun handler om line dance og store cowboyhatter, sier programskaper Michael Poole.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i fire deler (2003)
Originaltittel: Lost Highway – the story of country music
Kveldens episode: Beyond Nashville
Produsert av: BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 94 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer