Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. juni 2003 kl 17.15 Perspektiv: "40 år og uunnværlig"

Plastposen i våre hjerter


"40 års jubileumsposen", spesialtegnet for "Perspektiv" av Norges første plastposedesigner, Per-Arne Reitan.
Forstår vi egentlig hvilken rolle den spiller i vår travle hverdag, plastbæreposen? Dens mange bruksmuligheter gjør den til en trofast følgesvenn, men likevel inntar den en beskjeden plass i vår bevissthet. Tør vi ikke være bekjent av hvor avhengig vi er blitt av den? Dette er tema i sesongens siste utgave av "Perspektiv".

Den er beryktet, men også berømmet og besunget av selveste Wenche Myhre. Plastposen har også vært hovedrolleinnehaver i norsk film sammen med Jon Skolmen. Den er kult og kulturfenomen, samleobjekt og søppelpose. Ja, plastposens liv og historie er et markant trekk i plastalderens og forbrukersamfunnets turbulente og mangfoldige utvikling.

Plastpose-entusiastene
Liss Unny Sjøli Hauge og Turid Hea Svebakken har samlet poser i mange år, og til og med skrevet det som kan sies å være plastposens historie i Norge. Norge er nemlig en plastpose-industrinasjon – ikke bare til eget forbruk, men også med eksport til mange land. Med sine fargerike motiver er plastposen blitt et effektivt reklame- og kommunikasjonsmiddel lokalt og globalt.

Per-Arne Reitan, Norges første profesjonelle plastposedesigner, har opplevd å se sine plastposemotiver i storbyer verden over. Nå, 40 år etter sin første pose, har han tegnet "40-års jubileumsposen" spesielt for dette programmet.

En milliard poser i året
I løpet av de fire tiårene siden plastpose-eventyret begynte, er antallet produserte, brukte og gjenbrukte poser steget med rakettfart her i landet - fra noen beskjedne tusentall til opp i mot én milliard poser i årlig omløp. Var det ikke for en stigende miljøbevissthet og bransjens egen plastinnsamling, resirkulerings- og gjenbruksordning var vi vel nær kvelningsdøden for lenge siden.

I 1973 aksjonerte Tore Killingland i Natur og ungdom mot plastposens vederstyggelighet. I dag, som generalsekretær i Norges Naturvernforbund, har han en på lur når det trengs. Han er blitt klar over at polyetylen-plast ikke representerer miljøtrusselen, og at papirposen er et miljøvennlig alternativ.

Brukskunst?
Administrerende direktør i Norfolier, Kjell Løvold, sier at når vi betaler for posene, er det blant annet for å unngå sløsing og finansiere innsamlings- og gjenvinningssystemet. Vi betaler for en vare og en ordning vi alle er tjent med.

Nå kan vi glede oss over plastposens fortreffelighet, og kanskje gi den den status den fortjener, for eksempel på et museum for brukskunst?

Egenprodusert fra Faktaavdelingen
Programansvarlig Ebbe Ording
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83