Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. mars 2006 kl 19.55 Ut

Løsrivelse og identitetssøk

Dennis sammen med stesøsteren Julia. Foto: Linn Th. Amundsen, NRK.
Dennis sammen med stesøsteren Julia. Foto: Linn Th. Amundsen, NRK.
I Oslo går Jørgen og funderer over om han skal reise hjemmefra til høsten. Grimstad lokker. Dennis grubler over identiteten sin. Han lurer på hvordan det er i Tanzania, der faren kommer fra. I Kiberg når sjalusidramaet nye høyder.

Vi blir med Jørgen i kirken, og vi får se at han er medlem av et kristent lag. Mor Aud-Irene er ikke så begeistret for alt som foregår i dette konservative kristne miljøet. Jørgen drar så til Grimstad for å sjekke en videregående skole der. Foreldrene er triste for det ser ut til at Jørgen kommer til å reise bort fra høsten av.

På jakt etter røtter
Hjemme hos faren Francis snakker Dennis åpent ut om sitt forhold til Tanzania. Dennis har aldri vært der og syns at det er trist. Han sier han føler seg ikke helt norsk selv om mor er norsk og han er født og oppvokst her.

Mor, far og Dennis går i samtale hos Kirkens Bymisjon. Det snakkes om at Dennis må lære seg å holde avtaler bl.a. om innetider. Toril og Francis sier at de er skeptiske til og ikke kjenner vennene han vanker med.

Francis skal arrangere internasjonal dag i Malvik kommune. Dette er en dag der nordmenn og flyktninger kan treffes. Francis har overtalt Dennis og gruppa Local Young Ones til å komme og rappe.

Sjalusi i Kiberg
Søstrene Saara og Petra har guttetrøbbel. Saara fordi hun ikke har noen kjæreste – mens Petra har rotet det til med to stykker. Hun snakker med Remy André om Arnt Remy, mens Arnt Remy føler han må betro seg til Jeanette om sjalusien sin. Han sier at han liker dårlig at Petra ligger i fanget til Remy André og at han driver og holder rundt henne. Han har det vondt.

Om serien
Mange unge føler at foreldrene er til hinder for egen utvikling og frihet. De voksne på sin side må forsøke å finne en balanse mellom grensesetting og det å stole på barna sine. NRK har fulgt tre tenåringsfamilier i en spennende brytningstid. Filmingen har foregått med to kameraer i hver familie – ett fulgte tett på den unge, mens det andre fulgte far og mor. Resultatet har blitt den unike dokumentarserien "Ut" i syv deler – en slags "Ungdommens råskap" for tv.

Opptakene foregikk våren 2005, og NRK hadde akkurat avsluttet filmingen da en ulykke rammet trondheimsfamilien. 17 år gamle Dennis som NRK hadde fulgt tett i flere måneder, ble påkjørt og drept. Det er med samtykke fra Dennis’ nærmeste familie og venner at serien blir sendt. De mener at han selv ville ha ønsket det. For å få en verdig avslutning på historien om Dennis, er det siste og syvende programmet viet tapet av Dennis og tiden etterpå.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta
Opptak og regi Oslo: Nader Izadpanah og Inger-Lill Persett
Opptak og regi Trondheim: Gry Kårstad og Linn Amundsen
Opptak og regi Kiberg: Svein Bæren og Håkon Haugsbø.
Postproducer: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik, 23 04 80 93/ 93227480
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364


LENKER
  • Beskrivelse av familiene