Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. januar 2006 kl 23.15 Utsyn: Hevnen over flygelederen

Flygeleder og sonoffer

Flykatastrofen over Bodensjøen i juni 2002 fikk et uforutsett etterspill, der en dansk flygeleder ble drept av en av de pårørende. (Foto-montasje: DR)
Flykatastrofen over Bodensjøen i juni 2002 fikk et uforutsett etterspill, der en dansk flygeleder ble drept av en av de pårørende. (Foto-montasje: DR)
Kollisjonen mellom et passasjerfly og et transportfly over Bodensjøen i juni 2002 kostet 71 mennesker livet. Offer nummer 72 i forbindelse med ulykken skulle vise seg å bli flygelederen som var på vakt da ulykken inntraff.

En dokumentar laget av Danmarks Radio gjennomgår de mange feilene som ble begått i forbindelse med ulykken. Dokumentaren viser til at den danske flygelederen som ble drept utenfor sin bolig halvannet år etter av en av de pårørende, var helt uten skyld i ulykken.

Den pårørende som hadde mistet kone og barn i ulykken, venter nå på at drapssaken mot ham skal opp for retten.

Manøvreringsfeil
Flygelederen var alene på vakt under de kritiske minuttene på ulykkeskvelden. Det russiske passasjerflyet var på vei med feriereisende til Spania, da et transportfly fra DHL på vei fra Bergamo i Italia til Zürich i Sveits kom på kollisjonskurs med det russiske flyet på grunn av en fatal manøvreringsfeil.

Eurocontrol som ligger i Brussel og svarer for flysikkerheten i Europa, hadde seks måneder før ulykken inntraff innført nye og mer liberale regler for at flymaskiner skal kunne operere nærmere hverandre i lufta.

Tre ganger ba den danske flygelederen piloten om bord i det russiske passasjerflyet om å legge seg på en lavere kurs. Første advarsel skal ha blitt gitt halvannet til to minutter før kollisjonen inntraff. Neste advarsel kom bare 50 sekunder før kollisjonen. Den ble etterkommet bare 25 sekunder før tragedien var et faktum.

Hva som skjedde i de siste skjebnesvangre sekundene, var at en automatisk avstandsalarm slo ut om bord på DHL-maskinen, noe som sendte transportflyet inn en tilsvarende manøver som passasjerflyet.

Dansk dokumentar (2005)
Originaltittel: En russers hævn
Produsert av: DR/Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57