Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. juni 2005 kl 22.00 Compadre, du er min bror

Forbrødring


Filmregissøren Mikael Wiström fanger har laget et drama om peruaneren Daniel Barrientos og seg selv. Daniel er en fattig mann som ble rammet av polio allerede i barndommen. I likhet med Mikael er Daniel familiefar og pappa til fire barn.

Daniel sitter foran filmkameraet og tenker tilbake. Ti år, nesten femten år. Helt tilbake til 1991 da Mikael kom til å kalle Daniel "sin bror". Det hendte ved en anledning da de skulle hilse på noen nye bekjentskaper.

Nå mange år senere tvinges Mikael, en mann fra Sveriges middelklasse, til å stille seg selv en del eksistensielle spørsmål: "Er jeg fortsatt Daniels bror?" Og: "Ville jeg stå ved hans side gjennom alle fattigdommens katastrofer?"

Compadre – gudfar
Daniel og familien bor i sin simple hytte i Lima, med "vinduer" erstattet av billig kryssfinér. Og her begynner historien. En fortelling om en merkelig ytre og indre reise.

Med til historien hører også at Mikael er gudfar (compadre) til Nanti og Daniels førstefødte datter, Sandra. Noe han har vært helt siden 1974, det året Sandra ble født. Hun kom til verden praktisk talt på en av Limas søppelfyllinger, der Daniel og hans familie arbeider. Etter hvert fikk hun en lillesøster, Judith.

Nå har Mikael kjent familien i 30 år, og da han besøker dem igjen i 2004, velger Sandra å
forlate fattigdommen i Lima for å friste et bedre liv som illegal innvandrer i Brasil sammen med mann og barn.

Judith går igjennom en periode av dyp selvransakelse, og velger å oppgi et kjærlighetsforhold med en eldre mann.

Det er i dette "rommet" familiedramaet utspiller seg. Etter hvert beveger Mikael og hans dokumentar-team seg også sammen med Daniel til noen øde områder av Andesfjellene, der Daniel vokste opp.

"Det handler om kjærlighetens og vennskapens vilkår i en verden som er rammet av mye urettferdighet. Men det handler også om det forunderlige som gjør livet verd å leve," sier Mikael Wiström i en kommentar til dokumentaren i Dok1.

Svensk dokumentar (2004)
Originaltittel: Compadre
Produsert av: Månharen Film & TV
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57