Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. mars 2004 kl 19.35 Michael Moores USA

Tv som nødhjelp

Michael Moore vil sende tv-er til Afghanistan.
Michael Moore vil sende tv-er til Afghanistan.
Michael Moore er svært opprørt over alle forbudene Talibanregimet har innført i Afghanistan. Da han får greie på at de har bannlyst tv, er begeret fullt. Han bestemmer seg for å sende tv-er som nødhjelp.

Moore er også opptatt av hvordan helseproblemene kan løses, siden så mange amerikanere ikke har helseforsikring, og dermed ikke er i stand til å betale for seg hvis de blir syke. Siden Bill Clinton vil ha folk til å jobbe for å motta trygd, må vel også folk kunne jobbe som gjenytelse for medisinsk behandling?

Moore besøker et sykehus som har lyst til å forsøke en slik modell. For å teste ut opplegget, setter Moore opp et syketelt utenfor der profesjonelle leger og sykepleiere vil gi medisinsk hjelp til folk uten sykeforsikring. Men pasientene må selv yte noe til gjengjeld. Potetskrelling mot helsesjekk, skjortestryking mot graviditetoppfølging osv.

Om Michael Moore
Michael Moore omtales som et helrødt fyrverkeri av en satiriker, aktivist og patriot. Han forarger og morer seere og lesere verden over med sin humoristiske, men flengende kritikk av maktmennesker, korrupsjon og dobbeltmoral i USA. Både i filmene, bøkene og tv-serien bruker han humor som våpen.

Moore slo gjennom med dokumentaren "Roger and Me" i 1989, og vant i 2003 Oscar for filmen "Bowling for Columbine". I høst kom boka "Dude, Where’s My Country?" som suste rett til topps på New York Times’ bestselgerliste. Hans forrige bok, "Stupid White Men", var USAs mest solgte faktabok i 2002 og solgte mer enn fire millioner eksemplarer verden over.

Tv-serien "The Awful Truth", som på norsk har fått tittelen "Michael Moores USA", er tatt opp i 1999. Likevel er den fortsatt skremmende aktuell. Denne første sesongen filmes foran et entusiastisk studentpublikum. Dette gir programmet en egen nerve, og Michael Moore bruker publikum aktivt til å kommentere reportasjene, komme med spørsmål osv.

Innkjøpt amerikansk satiredokumentar
Originaltittel: The Awful Truth
Regissør: Michael Moore
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78