Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. mai 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Egypt

En historisk reise i Egypt

Egypt er hjemland for noen av verdens eldste sivilisasjoner.
Egypt er hjemland for noen av verdens eldste sivilisasjoner.
Lonely Planets reisende reporter Megan McCormick tar oss med til Egypt hvor noen av verdens eldste sivilisasjoner oppstod. Hun starter sin rundreise i hovedstaden Kairo, en by som vokser meget raskt. Her kan de mest imponerende monumentene, minnesmerkene og severdighetene beskues i den gamle bydelen.

Basaren Khan al-Khalili er et enormt marked som har eksistert siden middelalderen. Megan får en innføring i urtemedisin og får oppleve lokale håndverkere i arbeid. Herfra drar hun videre til moskeen i Ibn Tulun. Selv om stedet har vært islamsk siden moskeen ble bygd i det 9. århundret e. Kr., skal dette ifølge legenden være stedet hvor Noas ark strandet, og hvor Moses konfronterte faraoens magikere.

Pyramider og klostre
Ingen besøker Kairo uten å se de store pyramidene ved Giza, like utenfor byen. De ble bygd som gravkammer til tre faraoer og er de første i en kjede av pyramider som fortsetter ned langs Nilen og videre til grensen mot Sudan. Trolig tok det flere hundre tusen arbeidere 30 år å bygge den første pyramiden.

Egypt var også et av de første landene hvor kristendommen fikk fotfeste, og klosteret ved St. Antony's - tre timers reise sørøst for Kairo - var sannsynligvis det aller første klosteret. St. Antony, som klosteret har fått navn etter, levde som en eremitt i en hule i nærheten i over 20 år. Pater Lazarus, en tidligere universitetslærer, forteller Megan hvorfor han valgte klosterlivet.

El Alamein
På vei til Siwa stopper Megan ved krigskirkegården ved El Alamein, til minne om soldatene som kjempet under andre verdenskrig. Titusener av unge menn på begge sider døde under kampene ved El Alamein.

Ved framme i oasebyen Siwa - nær den libyske grensen - blir Megan invitert på utdrikkingslag. Denne fredelige byen er kjent for sine dadler og olivener, og byens sentrum domineres av ruinene etter en festning fra 1200-tallet.

Ørkensafari
Fra Siwa legger Megan ut på en fem dagers tur gjennom ørkenen til Luxor. På veien stopper hun i oasebyen Bahariyya, hvor alle tilreisende blir ønsket velkommen av ordføreren. Hun får også være med på en lokal seremoni - sebuwa - som finner sted en uke etter en barnefødsel. Neste dag drar gruppen videre til Bagawat hvor det finnes 263 koptiske gravkamre som skal være 1800 år gamle, og som har bibelske motiver malt på veggene.

Luxor og Kongenes dal
Etter fem dager i ørkenen er Megan glad for endelig å være framme i Luxor. Ikke langt herfra finnes Kongenes dal. Egyptiske myndigheter har satset mye på å bedre sikkerheten ved de største turistattraksjonene etter at 50 mennesker ble drept i en massakre i Luxor i 1997. Likevel finner Megan det tryggest å ta med seg en egyptolog som guide. En tur i luftballong gir henne en fantastisk utsikt til pyramidene.

Rundreisen nærmer seg slutten. Megan tar fly fra Aswan til Abu Simbel, porten til det sørlige Egypt. Det var her Ramses bygde sitt soltempel for tre tusen år siden. Fire enorme statuer bærer bud om herskerens styrke og guddommelighet. Templet ble flyttet stein for stein til et menneskeskapt fjell som ligger 65 meter høyere enn den opprinnelige plasseringen for å hindre at templet skulle bli begravd i vannmassene i den nyskapte Lake Nasser.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger
i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt:Anna-Marie Normann , tlf. 23 04 78 53

Bilde
Egypt er hjemland for noen av verdens eldste sivilisasjoner.