Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. januar 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Varme mennesker i kaldt klima

Kelner og danser Kenneth Ask har som mål å gjøre Longyearbyen mer fargerik og sprudlende. (Foto: Theodor Kristensen)
Kelner og danser Kenneth Ask har som mål å gjøre Longyearbyen mer fargerik og sprudlende. (Foto: Theodor Kristensen)
Hvordan er livet på Svalbard? Hvorfor bosetter folk seg der? Hva slags samfunn utvikler seg under så spesielle betingelser? For mange nordmenn fremstår Svalbard som et isolert og eksotisk isøde. Det er mørkt og kaldt, og isbjørn vandrer i gatene. Stemmer disse mytene?

I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Salsa og selkjøtt
I første program treffer vi vertshusinnehaver Mary-Ann Dahle, danseren Kenneth Ask, presten Svein Raddum og helikopterpiloten Trond Ola Berg.

Mary-Ann driver Mary-Ann Riggen, et litt annerledes overnattingssted. Nå skal hun arrangere bryllup, og planen er å overraske gjestene med rått selkjøtt på menyen.

Kenneth er kelner og danser, og han vil gjerne at Svalbards befolkning skal bli bedre til å danse salsa. Han begynner med et spontant kurs på butikken.

Svein er den eneste presten på Svalbard, og han er dermed også prest for den russiske befolkningen på øygruppen. Han tar med seg det lokale barnekoret og reiser til bosetningen Barentsburg for å feire russisk jul. Trond mener at å være helikopterpilot på Svalbard, det er rene drømmejobben. Sola er fraværende fire måneder i året, og Trond må derfor trene på å finne folk i stummende mørke...

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 92 01 55 79