Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 22. juni 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Figaros bryllup i Salzburg

Mozarts komiske mesterstykke

Figaros bryllup: Stjernesopranen Anna Netrebko synger partiet som tjenestepiken Susanna og baritonen Ildebrando D’Arcangelo gir stemme til Figaro i Mozarts sprudlende opera. (Foto: Cmajor Entertainment)
Figaros bryllup: Stjernesopranen Anna Netrebko synger partiet som tjenestepiken Susanna og baritonen Ildebrando D’Arcangelo gir stemme til Figaro i Mozarts sprudlende opera. (Foto: Cmajor Entertainment)
Fra det nye Mozart-huset i komponistens fødeby Salzburg får vi "Figaros bryllup", der denne strålende komiske operaen ble framført under Mozart-året i fjor.

Det komiske mesterstykket "Figaros bryllup" inneholder noe av den fineste musikken Mozart har skrevet, og de to hovedrollene ivaretas av stjernesopranen Anna Netrebko som tjenestepiken Susanna (hun var for øvrig "prima donna" i Royal Albert Hall under Last Night of the Proms tidligere i år) og baritonen Ildebrand D’Arcangelo som tjeneren Figaro. I orkestergraven finner vi Wiener-filharmonikerne under ledelse av Nikolaus Harnoncourt.

O, kvinnelist
Operaens komiske intrige går ut på at grevens tjener Figaro akter å gifte seg med den nye tjenestepiken Susanna, mens greven på sin side regner med å få en hyrdestund med den nyansatte. Susanna har på sin side et perfekt platonisk forhold til den henrivende unge pasjen Cherubino, som hun vet at grevinnen har et øye til – og at greven vil sende ham i militæret.

Se så om klassisk kvinnelist ikke blir krumtappen i maskineriet.

Original vri
Regissøren Claus Guth har gjort en original vri med å plassere unge Uli Kirsch i rollen som Cherubino. Rollen er til vanlig en såkalt kvinnelig "bukserolle", med Cherubinos partier sunget av en mezzosopran.

Guth lar Cherubino endatil bære englevinger i denne oppsetningen fra Salzburg.

Programmet er sendt tidligere.

Tysk musikkprogram (2006)
Originaltittel: Le Nozze di Figaro
Produsert av: Cmajor Entertainment
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no