Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. mai 2013 kl 22.05 Den amerikanske borgarkrigen

Frihet for slavene


Denne episoden er viet hendelsene som førte til frihet for slavene under den amerikanske borgerkrigen. Abraham Lincoln var overbevist om at frigjøringen ikke bare var moralsk riktig, men også et strategisk skritt for å vinne krigen.

En plan som oppmuntret slaver til å returnere til Afrika ble utarbeidet. Men Lincoln måtte vente på en seier for unionen før friheten kunne erklæres.

Syv dager på slagmarken
Under en uke med kontinuerlige kamper tapte unionen alle slag utenom ett. Samtidig som Lincoln slet med å finne gode hærledere, møttes generalene Robert E. Lee og McClellan på slagmarken.

Klimakset kom i september 1862, da Lee invaderte Maryland. Detteledet opp til vendepunktet i krigen - slaget ved Antietam. Selv om unionen vant slaget, ble det en kostbar seier som omtales som den blodigste dagen i amerikansk historie.

Vendepunktet
I mellomtiden reduserte sørstatene bomullsproduksjonen for å presse England og Frankrike til å anerkjenne konføderasjonen. Lincoln måtte dermed finne en måte å hindre europeerne i å ta side med konføderasjonens regjering.

Når unionens hær nådde frem til sørkysten, flyktet plantasjeeiere og etterlot seg 110 000 slaver. Presset på Lincoln om frigjøring økte, og den 22.september 1862 kom "Frigjøringserklæringen".

Foreviget øyeblikkene
Fotografering ble etter hvert vanlig under krigen, og resulterte blant andre i utstillinger som Mathew Bradys "The Dead of Antietam" i New York. Brady opplevde flere slag på nært hold og skrev også notater som senere har lært ettertiden om livet til soldatene og kameratskapet dem imellom.

Om serien
Borgerkrigen i Amerika er en historie om berømte generaler, vanlige soldater og en fremtredende president. Den grusomme konflikten ble ødeleggende for land og folk, men definerte framtida til den unge føderasjonen.

Serien ser på årsakene til krigen, og hva som gjorde at den ble så langvarig,

Abraham Lincoln (1809-1865) er en av de mest sentrale skikkelsene i amerikansk historie. Som president fra 1861–1865 ledet han landet gjennom den amerikanske borgerkrigen, fikk slutt på slaveriet og bevarte unionen.

Amerikanske dokumentarserie (2011).
Produsert av PBS International
Originaltittel: The Civil War (Episode 3 – Forever free)
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.