Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 30. juli 2005 kl 20.10 Profil: Matisse og Picasso

Portrett av et vennskap

Henri Matisse (1869-1954).
Henri Matisse (1869-1954).
Forholdet mellom Henri Matisse og Pablo Picasso var preget av intens rivalisering og gjensidig beundring. Kveldens Profil gir et dobbelportrett av de to kunstpionerene og deres unike vennskap.

"Det er nødvendig å se både mine og Matisses bilder side ved side. Ingen har noensinne betraktet Matisses bilder mer nøye enn jeg, og ingen har betraktet mine bilder mer nøye enn han".

Dette utsagnet kom Picasso med, til tross for at de to kunstnerne hadde svært forskjellig temperament og på mange måter også var rivaler. De utviklet et komplisert vennskap. Francoise Gilot, Picassos samboer fra 1945-53 og mor til barna Claude og Paloma, var til stede ved deres møter og utviklingen av deres vennskap etter den andre verdenskrig. På den tiden ble de mer og mer viktige for hverandre, både kunstnerisk og personlig.

Nysgjerrighet
Gilot skrev om dem: "De var komplementære som rødt og grønt og motsetningsfylte som svart og hvitt. Det var en intens gjensidig nysgjerrighet som åpnet døren til deres vennskap. Begge ville vite hvordan og hvorfor den kreative kraften oppsto hos den andre".

Francoise Gilot er en av bidragsyterne i filmen, sammen med Claude Picasso, Maya Widmaier-Picasso, Jacqueline Matisse-Monnier, Matisses biograf Hilary Spurling og kunsthistorikeren Pierre Daix.

Med arkivmateriale og fotografier, samt en mengde eksempler på kunstnernes arbeider, finner dokumentaren de forskjellige stiene Matisse og Picasso fulgte, ser på kontaktpunkter og kaster lys over hvordan de gav kunstnerisk næring til hverandre.

Programmet er sendt tidligere

Fransk produksjon
Originaltittel: "Matisse Picasso"
Regi: Philippe Kohly
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83