Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. august 2004 kl 21.10 Niern: Paradisets farger

Gripende, iransk film

Mohammad (Moshen Ranzani) opplever en lykkelig sommer med søstrene sine (Farahnaz Safari, til venstre) og lillesøster (Elham Sharifi, til høyre).
Mohammad (Moshen Ranzani) opplever en lykkelig sommer med søstrene sine (Farahnaz Safari, til venstre) og lillesøster (Elham Sharifi, til høyre).
Regissøren Majid Majidi sto bak den første iranske filmen som ble nominert til Oscar i USA. Filmen het "Bacheha-Ye Aseman" – "Children Of Heaven" på engelsk. Kveldens film, "Paradisets farger", er også en gripende historie om barn i nød. Vi møter Mohammad som er elev ved en spesialskole for blinde barn i Teheran.

Sommerferien står for døren, og Mohammad (Moshen Ramezani) er den siste eleven som blir hentet av foreldrene sine. Moren er død, og faren (Hossein Mahjub), som ikke tjener stort på den lokale fabrikken, tenker av og til på å forlate gutten. Men faren dukker opp til slutt, og Mohammad tilbringer sommeren sammen med søstrene sine og bestemoren på en gård omgitt av et lysende teppe av ville blomster.

Sommeren på landet er en gledesfylt opplevelse for Mohammad helt til han oppdager at faren tenker på å gifte seg igjen. Faren mener nemlig at hans funksjonshemmede sønn er i veien for hans nye, ekteskapelige lykke.

Om filmen
Regissøren Majidi er dyktig til å bruke sansene på en nennsom måte. Både lyd og berøring er viktig i Mohammads blinde verden, og Majidi benytter seg derfor av en hakkespetts stakkato hakking, utstrakte hender som "griper" vinden og "lesing" av stenene i elven som et poetisk språk i et ressursterkt barns fantasi.

Åtte år gamle Moshen Ramazani leverer et imponerende spill som den blinde Mohammad.


Iransk familiedrama (1999)
Originaltittel: "Ranghe Khoda"
Med: Moshen Ramezani, Hossein Mahjub, Salime Feizi, Elham Sharifi, Farahnaz Safari
Regi: Majid Majidi
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78