Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. august 2006 kl 19.55 Stjålet barndom

Omsorgssvikt på svenske barnehjem

Brødrene Kent Sänd og Bengt Sändh vokste opp på barnehjem i Sverige. (Foto: SVT)
Brødrene Kent Sänd og Bengt Sändh vokste opp på barnehjem i Sverige. (Foto: SVT)
Slag, vilkårlige avstraffelser og manglende kjærlighet. Dette var hverdagen for mange svenske barnehjemsbarn. En av dem var Kent Sänd. I kveld forteller han om kampen for oppreisning. Tre uker etter opptakene tok han sitt eget liv.

Vi får høre om overgrepene Sänd ble utsatt for på barnehjemmet der han vokste opp. Før sin død gikk han sammen med andre svenske barnehjemsbarn for å få en beklagelse fra den svenske stat, og erstatning for skadene de ble påført og den enorme omsorgssvikten.

Inspirasjonen kommer fra Norge, der forholdene på norske barnehjem fra 1945 til 1980 har blitt gransket. Granskningen førte til at regjeringen og Stortinget ba de tidligere barnehjemsbarna om unnskyldning og tilbød økonomisk kompensasjon. I Sverige har en slik utredning aldri funnet sted, til tross for at hundretusener av barn har vokst opp på barnehjem.

"Stjålet barndom" ser nærmere på forholdene ved ett barnehjem, Skärsbo i Alingsås, der flere hundre gutter bodde i ulike perioder fram til for et par tiår siden. I kveld forteller seks av de nå middelaldrende mennene som vokste opp der, om sine barndomsminner. Vi får høre om alt fra total maktesløshet til seksuelle overgrep.

Vi møter også en av de tidligere bestyrerne på hjemmet og nåværende helse- og sosialminister Morgan Johansson. I tillegg forteller Bengt Sändh om sin døde bror.

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Dokument inifrån: Stulen barndom
Produsert av Thomas Kanger, SVT
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)