Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mai 2000 kl 20.00 Arne Bendiksen - alle tiders spellemann

Arne Bendiksen - alle tiders spellemann


NRK1 tirsdag 30. mai kl 20.00
Arne Bendiksen - alle tiders spellemann (1:2)

Den allsidige artisten

Vidar Lønn-Arnesen har besøkt Arne Bendiksen i hans hjem på Hvalstrand i Asker utenfor Oslo. Bendiksen forteller humørfylt om sin karriere som plateartist, og det blir mange klipp fra arkivet, hvor han ikke bare synger, men fremstår som den allsidige musikeren og gjøgleren han er.

Arne Bendiksen er født 19. oktober 1926 i Bergen. Som ekte bergenser var han selvsagt innom buekorpsene, men han var bare \"rævdilter\", som han sier selv. Da var det en helt annen sak med munnspillet. Det ble kjuagutten Arnes første instrument. Til Oslo kom han via Sirkus Arnardo. Unge Bendiksen var kapellmester for sirkusorkestret, og her ble han oppdaget av Einar Rose, som ga ham jobb på \"Rosekjelleren\". Senere ble det Chat Noir, og fra 60-tallet var det fremfor alt fjernsynet som ble Arne Bendiksens arena, sammen med plateinnspillingene selvsagt.

Arne Bendiksen var den første plateartisten som sang country på norsk, og det var for mange helt uhørt. Etter hvert slo han imidlertid igjennom, og fikk flere store slagere som for eksempel \"Cowboy\", \"Tømmer John\", \"Davy Crockett\" og \"Den siste mohikaner\". Alle disse får vi høre i programmet, sammen med \"Jeg vil ha en blå ballong\", \"I dag har jeg brent mine kjærlighetsbrev\" og \"Lørdagskveld i staten Tennessee\".

The MonnKeys
Arne Bendiksen var i flere år medlem av sangkvartetten The MonnKeys, og gruppen var stammen i Erik Diesens \"Slagerparader\" og \"Prospektkort\" på 60-tallet. Programmet inneholder mange artige klipp fra denne perioden. I tillegg ser vi et klipp hvor Arne Bendiksen og Rolf Just Nilsen har en duett i badstuen, \"Det er for kaldt i dag\". Fra nordvisjonsserien \"Turné 4\" i 1968, blir det gjensyn med \"Kelnersketsjen\". Her medvirker, foruten Arne Bendiksen, Gunwer Bergquist, Arve Opsahl, Per Aabel og finske Lasse Mårtensson.

Melodi Grand Prix og Arne Bendiksen hadde i mange år et forhold, og vi får noen klipp som belyser dette. Avslutningsnummeret \"Bygge opp et høyt fjell\" er en passende overgang til neste program om Arne Bendiksen som handler om plateprodusenten og talentspeideren Arne Bendiksen. Her vil vi møte flere av stjernene som Arne Bendiksen har brakt frem i lyset. \"Arne Bendiksen - mangfoldig musikkskaper\" kommer tirsdag 6. juni til samme tid.

NRK1 tirsdag kl 20.00

Bilde
1. Arne Bendiksen og Vidar Lønn-Arnesen (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
2. Vidar Lønn-Arnesen og Arne Bendiksen (Foto: Rune Lønn-Arnesen)

Programleder Vidar Lønn-Arnesen
Prosjektleder Eva Marie Gransæter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83