Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. april 2007 kl 20.00 Planeten: Dyr og planter

Planter og dyr

Naturfotograf Karl Ammann har tatt til seg sjimpansen Mzee. 
 Fotograf: Charon Film
Naturfotograf Karl Ammann har tatt til seg sjimpansen Mzee. Fotograf: Charon Film
Menneskene formerer seg stadig, mens antallet ville dyr og planter går ned. Flere arter dør ut hver dag. Spiller det egentlig noen rolle? Hvilken nytte har vi av disse artene som vi aldri har sett og ikke en gang vet navnet på?

- Ledende biologer verden over er enige om at vi beveger oss inn i en periode med masseutrydning av ulike arter. Det er det ingen tvil om, sier professor Norman Myers ved Universitetet i Oxford.

En sjimpanse i familien
I kveldens avsnitt av "Planeten" møter vi blant andre naturfotografen Karl Ammann i Nanyuiki, Kenya. Han har jobbet hardt for å sette en stopper for utryddingen av gorillaer i Afrika. Han har i tillegg inkludert den 20 år gamle sjimpansen Mzee i familien sin.

Da familien fant sjimpansen sammen med en krypskytter på en elvebåt, kjøpte de den for fem dollar uten å tenke nærmere over konsekvensene. Men da Mzee først hadde knyttet seg til dem, kunne de ikke slippe ham løs, og siden har han vært en del av familien. Han leker, spiser og ser på TV sammen med dem.

- Vi tror han har de samme følelsene som vi har. Han er en daglig påminnelse for meg om hvorfor jeg jobber i denne bransjen. Om vi ikke kan beskytte disse dyrene som er våre nærmeste slektninger, hvilke skal vi da beskytte? spør Karl Ammann.

Komplekst samspill
De medvirkende forskerne i kveldens episode mener at samspillet mellom økosystemene på jorden er langt mer komplekst enn vi tidligere har ant. Og det som rammer planter og dyr, vil også ramme oss mennesker til syvende og sist.

Norman Myers ved Universitetet i Oxford mener at det viktigste spørsmålet akkurat nå er om vi virkelig vet hva vi gjør. Hans tydelige svar er nei, men vi fortsetter å handle som om det ikke var noen problemer. Det er på tide å ta et skritt tilbake og tenke seg om.

Om serien
Hvem skal man tro på i miljøspørsmålene? Kommer katastrofen? Hvordan ser det ut på kloden når våre barn er blitt voksne? Menneskene bak dokumentarserien reiste verden rundt for å få svar på disse spørsmålene. Svarene de fikk var langt fra oppmuntrende.

Klimaspørsmålene blir stadig viktigere i samfunnsdebatten, og "Planeten" gir et skremmende overblikk over menneskenes påvirkning på jorden, der klimaendringer bare er en av mange utfordringer.

I "Planeten" stilles flere ubehagelige spørsmål. Programskaperne viser til fakta fra ulike felter som påvirker miljøet, og det bildet som trer frem, er av en menneskehet i en kritisk situasjon. De valgene vi gjør nå vil få dramatiske konsekvenser for jordkloden.

Planeten er et av Nordens største dokumentarprosjekter noensinne. Filmteamet bak "Planeten" har de siste to årene besøkt 25 land og intervjuet et stort antall forskere. Mange av dem medvirker i filmen og deler sin fagkunnskap med oss.

Serien er i fire deler.


Nordisk dokumentarserie fra 2006. (3:4)
Originaltittel: Planeten
Produsert av: Charon Film AB/AS Videomaker
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf 23 04 98 41/402 002 11
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.noLENKER
  • Les mer