Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. januar 2001 kl 21.30 Leif Ove Andsnes - en trollmann ved klaveret

Leif Ove Andsnes - en trollmann ved klav

NRK1 søndag 7. januar kl 21.30
Leif Ove Andsnes - en trollmann ved klaveret

Ung pianist i verdenseliten

Leif Ove Andsnes, 30 år gammel, har allerede utmerket seg som en av de aller største pianistene i sin generasjon. \"Hans spill handler alltid om musikken, ikke om teknikken\", sa juryen, da han ble tildelt den prestisjetunge Gilmore-prisen i 1998.

Leif Ove Andsnes er oppvokst på Karmøy. I dag er han kosmopolitt som elsker å reise, og trives i storbyens jungel. Andsnes var ingen \"broiler\" som ble dyrket fram hjemme. Han begynte ikke å øve for fullt før han var 16 år gammel, da han dro til Bergen for å studere med Jiri Hlinka. Allerede året etter debuterte han i Aulaen i Oslo.

Siden da har han hatt en eksplosiv internasjonal karriere. Men Andsnes har, på tross av sin store suksess, beholdt beina på jorda. Han fremtrer i dag som en naturlig og åpen ung mann, men med sterk vilje og stor autoritet. Han er moderne og selvbevisst, har masse humor og trives best i samarbeid med andre musikere.

Går egne veier
Andsnes er en intelligent og moden artist som går sine egne veier. Han unngår helst å måtte ta kommersielle hensyn, og setter like gjerne Janácek, Sæverud og Kurtag som Rachmaninov og Chopin på sitt program. Han har en bemerkelsesverdig oversikt over de verkene han spiller, samt en evne til å se hver minste poetiske detalj.

Leif Ove Andsnes har fått glitrende kritikker for sine innspillinger på Virgin og EMI. Om Rachmaninovs Klaverkonsert nr. 3 blir det sagt at dette er den beste innspillingen på 20 år. Hans pianistiske forbilde er først og fremst Svjatoslav Richter.

Andsnes er, foruten å være en nyskapende konsertpianist, en ivrig kammermusiker. Han har sin egen festival i Risør, og gir en rekke kammerkonserter i løpet av året. Han har leiligheter i Bergen og København.

Tett på
Regissøren Anne Elisabeth Andersen har fulgt Andsnes tett på ved prøver og konserter, blant annet solokonserter i Carnegie Hall, Concertgebouw og Louisiana Kunstmuseum. Vi får oppleve ham sammen med New York Philharmonic Orchestra og en av verdens største dirigenter i dag, Valerij Gergiev. I Bergen spiller han med Bergensfilharmonien og deres kunstneriske leder, Simone Young. Vi får også høre ham i Brahms Klaverkonsert nr. 1 i Stuttgart sammen med cellisten og dirigenten Heinrich Schiff.

NRK1 søndag kl 21.30

Egenprodusert musikkdokumentar
Programansvarlig Anne Elisabeth Andersen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde (to motiver)
Pianisten Leif Ove Andsnes hører til verdenseliten i sin generasjon (Foto Tim Richmond, EMI Classics)