Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 15. november 2007 kl 21.25 Du er avslørt!

Hjerte, smerte

Vi blir med når Dr. John Marsden utforsker menneskelig adferd. (Foto: BBC)
Vi blir med når Dr. John Marsden utforsker menneskelig adferd. (Foto: BBC)
Det kan gjøre mer vondt enn fysisk smerte, ødelegge liv og noen går så langt at de tar sitt eget eller andres liv. I kveld handler det om kjærlighetssorg, og hvilken grusom effekt sosial og romantisk avvisning har på hjernen, kroppen og adferden vår.

Ved hjelp av ny teknologi måler Dr. John Marsden likheten mellom avvisning og fysisk smerte, og finner ut hvorfor avvisning kan føre til vold og i ytterste konsekvens - drap. Og hva har avvisning i barndommen å si for hvordan vi forholder oss til andre i voksen alder?

Vitenskapelige eksperiment og fortellinger om ulykkelige forelskelser og isolasjon viser hvorfor avvisning kan gjøre så vondt, hvordan menn og kvinner reagerer forskjellig og hva vi kan gjøre for å lege et knust hjerte og gå videre med livene våre.

Om serien
Føler du deg høyt hevet over instinkter, overlevelsesmekanismer, sosiale hierarkier og fobier? Tro om igjen, hevder denne britiske serien. I fire episoder blir vi med når psykolog og forsker John Marsden ser nærmere på hvorfor vi mennesker gjør som vi gjør.

For i følge hans forskning lar vi oss styre langt mer av gener, hormoner og oppvekst, enn av vår egen frie vilje. Men hva har størst innflytelse, gener eller oppdragelse? Og hvordan følger barndomsopplevelser oss gjennom livet i form av tankesett og handlingsmønster? Hva gjør det med mennesker å bo i en stor by? Hvorfor er noen mennesker gode løgnere, mens andre blir avslørt før de i det hele tatt åpner munnen?


Britisk underholdningsdokumentar i fire deler (2006)
Originaltittel: "Exposed"
Episodetittel: "Heartbreak"
Programleder: Dr. John Marsden
Produsert av BBC
Pressekontakt:Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no