Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. mai 2004 kl 22.30 Megafon - en verden av musikk

Ny popularitet for gamle toner

Trio Mediæval består av f.v. Torunn Østrem Ossum, Anna Marie Friman, Linn Andrea Fuglseth. (Foto: Fredrik Arff)
Trio Mediæval består av f.v. Torunn Østrem Ossum, Anna Marie Friman, Linn Andrea Fuglseth. (Foto: Fredrik Arff)
Trio Mediæval har vakt oppsikt her hjemme, men framfor alt i utlandet, med sine vokalframføringer av gammel middelaldermusikk. Megafon har vært med den norske gruppen på turné i USA og på skolebesøk i Norge.

Vokal middelaldermusikk har fått et løft de siste årene, og en teori som brukes for å forklare dette, er at det moderne og travle mennesket i større grad enn før trenger musikk som gir ro.

Men samtidig som populariteten øker, går diskusjonen høyt om hvordan slik musikk skal framføres. Det finnes nemlig ingen lydkilder å støtte seg til. I kveldens Megafon-dokumentar ser vi nærmere på sjangeren middelaldermusikk.

Kritikerrost norsk trio
Linn Andrea Fuglseth, Torunn Østrem Ossum og Anna Maria Friman etablerte Trio Mediæval i 1997, og debutplaten fra 2001 gikk rett inn blant de ti øverste på Billboards klassisk-liste. Til tross for internasjonal anerkjennelse og utsolgte konserter i USA, er de tre jentene overraskende ukjente her hjemme i Norge.

I morgen kan du se konsertopptak med Trio Mediæval fra Svenska Margaretakyrkan i Oslo fra februar i år.

Om serien
Gjennom seks dokumentarer og tre konserter blir vi bedre kjent med norske musikere og ulike sjangre. Først ut var en dokumentar om bluesen og Vidar Busk, og konsertopptak med samme artist. Så blir vi nærmere kjent med verdensmusikk og Mari Boine og middelaldermusikk og Trio Mediæval både i dokumentarform og på scenen.

I tillegg sendes dokumentarer om samtidsmusikk og Christian Eggen, folkemusikk og Susanne Lundeng, og til slutt en dokumentar om de rocka folkemusikerne i Gåte.

Egenproduksjon
Regi: Jan Palmers
Research/Intervju: Arild Erikstad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252