Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. oktober 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Presten som tror på Rosenborg

Heier på Rosenborg og Jesus

Prest Steinar Lervik er fan av både Rosenborg og Jesus (Foto: NRK)
Prest Steinar Lervik er fan av både Rosenborg og Jesus (Foto: NRK)
Steinar Lervik (38) er presten som tror på Rosenborg. Han er medlem av "Kjernen", Trondheimslagets supporterklubb, og han er sikker på at Jesus ville ha vært det samme. Vår Frelser ville uansett ikke ha benket seg på vip-tribunen.

Kapellanen i Strindheim menighet i Trondheim innrømmer gjerne at han er en fotballidiot. – Fotballmiljøet er noe av det mest folkelige som finnes, sier Lervik, og da skulle det bare mangle om ikke folkekirka også fantes der.

Presten er blant de mest ivrige og utagerende medlemmene av "Kjernen". På hver eneste hjemmekamp står han syngende, dansende og jublende blant sine egne. Og han er heller ingen festbrems i bussen på vei til og fra bortekampene – selv om søndagsturer ofte er vanskelige å kombinere med jobben. Likevel har det hendt at han har båret RBK-skjorta under prestekjolen, klar for å hive seg på bussen så snart kirkeklokkene slår siste slag.

Ingen bajas
Til tross for sang, skrål og tribunejubel mener Steinar alvor, enten arenaen er Lerkendal stadion eller Strindheim kirke. Han ønsker ikke å fremstå som en "bajas-prest", som bruker fotballmiljøet for å bli en "kul og folkelig" prest.

- Jeg er ikke der for å misjonere, eller for å prøve å skaffe meg "goodwill" eller status. Fotball er et fristed for meg, og sammen med "Kjernen" er det temmelig uinteressant hvem jeg er, og hva jeg står for. Det som betyr noe, er mitt forhold til Rosenborg, og viljen til å stå sammen med de andre for å støtte laget, sier Lervik. Han mener kirke og fotballkultur har sine klare likehetstrekk. Både i supportermenigheten og i kirkemenigheten er det faste ritualer. Begge miljøene preges ofte av sterkt samhold og arbeid mot konkrete mål, og både på stadion og i kirken slåss man mot en fiende…

- Å være prest handler for meg om å være der folk er. Mitt syn på presterollen gjør det naturlig å være med i supporterklubben, sier Lervik.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Bjørn Stuevold
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Hjemmeside:LENKER
  • Hjemmeside: