Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. juni 1999 kl 20.10 Matador

Matador (t)


NRK1 torsdag 3. juni kl 20.10
Matador (22:32)

Tyskerne inntar Korsbæk

Verdenskrigen er kommet til Danmark. Også den idylliske provinsbyen Korsbæk er blitt invadert av tyske tropper. Når sant skal sies er okkupasjonen av ganske mild karakter - i hvert fall til å begynne med.
Tyskernes nærvær bidrar i alle fall til mer solidaritet blant befolkningen i Korsbæk. På tvers av alle gamle sosiale skillelinjer, ser man nå på de tyske fremmedelementene med felles uvilje. Men snart bytter okkupasjonsmakten sine silkehansker med mer brutaliserende jernklør. Noen av innbyggerne i Korsbæk må flykte, andre uøver motstand gjennom mer stillferdige aksjoner. En dag overraskes Ingeborg av en hilsen fra en representant for SS. Hvordan skal hun reagere på noe slikt?

Om serien
Handlingen er lagt til den oppdiktede småbyen Korsbæk og spenner over nesten 20 år, fra 1929 til 1947. I løpet denne krøniken skal vi oppleve kriseårene på 30-tallet, økonomisk og politisk kamp, nazismens framvekst, krig og okkupasjon og til slutt fred og ny vekst - alt som et bakteppe for beretningen om menneskene i den klassedelte og nokså provinsielle byen Korsbæk.
Lise Nørgaard (f. 1917) er kvinnen bak ideen til \"Matador\", og hun har også skrevet de fleste av episodene i serien. Det skal være hennes hjemby, Roskilde, som har tjent som modell for Korsbæk.

NRK1 torsdag kl 20.05

Bilde (via Scanpix/Internett)
Den tyske okkupasjonen av Danmark har nådd også Korsbæk. Den felles fienden skaper solidaritet på tvers av byens sosiale skillelinjer.

Dansk tv-serie i 32 deler en idé av Lise Nørgaard
Tidligere sendt i NRK 1.10.87 - 24.3.88 (24 deler)
Regi: Erik Balling
Med bl.a. Jørgen Buckhøj, Ghita Nørby, Buster Larsen, Lily Broberg, Holger Juul Hansen, Malene Schwartz, Helle Virkner og Karen Berg
Produksjon: DR
Pressekontakt: Anna- Marie Normann, tlf. 23 04 78 53