Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. desember 2006 kl 22.30 Det koster å skrive - Et portrett av Suzanne Brøgger

Åpenhjertig Brøgger

Suzanne Brøgger: Forfatter Suzanne Brøgger sammen med programleder Hans Olav Brenner. (Foto: NRK)
Suzanne Brøgger: Forfatter Suzanne Brøgger sammen med programleder Hans Olav Brenner. (Foto: NRK)
I et eksklusivt møte med Bokprogrammet ser Suzanne Brøgger tilbake på mer enn tretti år som forfatter, fra sin nedlagte skolestue på Vest-Sjælland.

Bokprogrammet har besøkt den danske forfatteren, samfunnsdebattanten og feministlegenden Suzanne Brøgger (62) i anledning hennes siste bok "Sølve". Boka er en erindringsbok over 8000 års danmarkshistorie og over hennes egne 30 år som forfatter. Bokprogrammet har besøkt henne i den gamle skolestua på Vest-Sjælland, hvor alle hennes bøker er blitt til. Fra sitt stuevindu har hun observert hvordan allmuekulturen har gått til grunne og fellesskapet mellom mennesker har havarert.

Det er en åpenhjertig Brøgger som ser tilbake på sitt liv og virke. For hver eneste bok hun har skrevet, har hun opplevd å bli utstøtt av mennesker hun står nær fordi de føler seg utlevert. Bruken av eget liv går som en rød tråd gjennom Brøggers forfatterskap, fra debutromanen "Fri os fra kærligheden" (1973), som er et angrep på ekteskapet og kjernefamilien, gjennom bøker som "Creme fraîche" (1978), "En gris som har været oppe at slås kan man ikke stege" (1979), "Ja" (1984),"Jadekatten" (1997) og nå erindringsboken og huspostillen "Sølve".

Brøgger blir følelsesmessig engasjert når Bokprogrammet får henne til å reflektere over hvorfor hun skriver bøker som provoserer så mange, og som gir henne selv så mye ubehag. Hennes egen konklusjon er at det koster å skrive. Det skal og må koste å skrive bøker, og hun definerer sin egen rolle som en slags rapportør eller sekretær i virkeligheten.

Tilværelsen ute på den danske landsbygda ser hun på som et nødvendig eksil for å kunne skrive. Men en intellektuell i et dansk bondesamfunn er også en fremmedgjort person, og Brøgger forteller om veien fram til aksept, forståelse av uskrevne regler og etableringen av nære relasjoner til lokalbefolkningen. Hun forteller at hun dyrker forskjellen mellom mennesker, og det faktum at vi uansett har såpass mye til felles at vi kan oppleve nærhet og kjærlighet.

Mange kjenner Brøgger som forkjemper for likestilling og kvinners rettigheter. I møtet med Bokprogrammet innrømmer hun at spørsmål om kvinnefrigjøring ikke er så viktig for henne lenger, og at hun med alderen har opplevd å bli et menneske som strekker seg utover sitt kjønn.

Til tross for at forfatterskapet har kostet forfatteren mye, opplever hun å ha gitt et meningsfullt bidrag gjennom sine bøker.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no