Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. oktober 2001 kl 22.00 Dok22: Dok22: Verdens nye herskere

Globaliseringens forbannelse

Den engelske journalisten John Pilger går den globaliserte verdensøkonomien inn på klingen, med Indonesia som hovedeksempel. (Foto: Carlton International)
Den engelske journalisten John Pilger går den globaliserte verdensøkonomien inn på klingen, med Indonesia som hovedeksempel. (Foto: Carlton International)
I ”Verdens nye herskere” undersøker den prisbelønte, britiske journalisten John Pilger hvilke konsekvenser globaliseringen av verdensøkonomien har for jordens fattige og rike. Hvem er det som styrer utviklingen, spør han.

John Pilger, som har vunnet flere priser for sine fjernsynsdokumentarer, tar utgangspunkt i utviklingen i Indonesia, et land Verdensbanken tidligere beskrev som ”klassens mønsterelev”. Men det var før den indonesiske økonomien begynte å stupe. I 1998 brøt den helt sammen som følge av globaliseringen innen verdensøkonomien.

Pilger ser nærmere på rovdriften på arbeidskraft som verdens store merkevareselskaper står bak i et land som Indonesia, og han søker svar på følgende spørsmål: Hvem er det som egentlig nyter godt av den globaliserte økonomien?

De nye herskerne
Ja, hvem er det egentlig som styrer utviklingen, og hva styres de av? Og hvem har mest å si – regjeringene eller en håndfull multinasjonale selskaper?

Årsbudsjettet til Ford Motor Company er alene større enn Sør-Afrikas. John Pilger peker også på det utrolige faktum at formuen til én enkelt mann – Bill Gates (Microsoft) – overstiger hele Afrikas formue.

I dokumentaren går Pilger bak alle klisjéene som serveres om vår ”globale” økonomi. To av tre barn i vår globaliserte verden lever i fattigdom, og skillet mellom fattige og rike har aldri vært større enn nå. I England har annenhvert menneske en mobiltelefon, mens halvparten av verdens befolkning ikke engang har brukt en telefon.

Verdensbanken og pengefondet
Søkelyset rettes mot institusjoner som Verdensbanken og IMF (International Monetary Fund). Det internasjonale pengefondets regler gjør at millioner av mennesker over hele verden mister jobben og muligheten til å leve et anstendig liv. Våre moderne handlevaner, påpeker John Pilger, holdes i vesentlig grad oppe av de store merkevareselskapenes rovdrift på arbeidskraft, en geskjeft som brer seg fra land til land.

Foruten Indonesia besøker Pilger Washington, der talsmenn for Verdensbanken og IMF svarer på den britiske journalistens utfordrende spørsmål.

Britisk dokumentar fra Carlton International
Originaltittel: The New Rulers of the World
Programleder: John Pilger
Kontaktperson i programinnkjøp:Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Den engelske journalisten John Pilger går den globaliserte verdensøkonomien inn på klingen, med Indonesia som hovedeksempel. (Foto: Carlton International)
2. I vår globaliserte verden sulter to av tre barn. (Foto: Carlton International)
3. Den engelske journalisten John Pilger fotografert i Indonesia under arbeidet med dokumentaren ”Verdens nye herskere”. (Foto: Carlton International)
4. Fattig, men ikke skitten – dokumentaren ”Verdens nye herskere” tar oss med til Indonesia. (Foto: Carlton International)