Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. juli 2003 kl 19.30 Pattedyrenes verden

Skarpøyde jegere

Unkari apen har et karakteristisk rødt ansikt. (Foto: BBC)
Unkari apen har et karakteristisk rødt ansikt. (Foto: BBC)
De mest fargerike slektningene våre er apekattene. Fargesynet gir disse dyrene en stor fordel: De kan plukke ut frukt på lang avstand oppe i tretoppene.

I kveld henger Sir David Attenborough fra et reip høyt oppe i tretoppene et sted i Venezuela. Her har han god utsikt over knallrøde brølaper som bruker sitt sylskarpe syn til å plukke det aller beste løvet – og skremmer bort andre rivaler ved å sette i et fryktinngytende skrik.

Attenborough får også ved hjelp av en lommelykt øye på den eneste natt-apen – eller ugleapen. Den har enorme øyne og reduserer sin sosiale aktivitet til natten.

Kommunikasjon blant aper er mer enn forskjellige fargesignaler. Disse intelligente pattedyrene lever ofte i store grupper og har en høyt utviklet sosial omgangsform.

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir David Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene ut fra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene, store og små, blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir David Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364