Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. januar 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Det ville markedet

Det illegale dyremarkedet

Sist sommer ble to svært utrydningstruede aper levert til Dyreparken i Kristiansand. De var blitt holdt ulovlig som kjæledyr. Og i fjor høst prøvde en mann å smugle to utskårne støttenner fra elefant til Norge. – Det er ingen tvil om at Norge er med på å utrydde verdens arter. Det sier seniorrådgiver Øystein Størksen ved Direktoratet for Naturforvaltning.

Han mener at kjæledyrsmarkedet er i forandring, og at stadig flere vil ha sjeldne og ekstreme arter som kjæledyr. Hvert år beslaglegger norske myndigheter 200-300 smykker, klær og gjenstander med deler fra utrydningstruede arter.

Salgstilbud
Brennpunkt har vært i Brasil, ved utløpet av Amazonas. Der fikk redaksjonen tilbud om å kjøpe både svært sjeldne papegøyer, slanger og andre utrydningstruede dyr. Brennpunkt måtte filme med skjult kamera for ikke å bli avslørt.

Brennpunkt har også vært i Kamerun i Vest-Afrika for å dokumentere hvordan jakten på det attraktive elfenbenet fortsatt fører til at tusenvis av elefanter blir drept hvert år. Det blir møte med en tidligere krypskytter i programmet.

Seerne får også være med inn i et miljø der dyr er handelsvare med skyhøy profitt, og hvor korrupsjon og fattigdom er viktige ingredienser. Den illegale handelen med truede arter er en av de største i verden, etter narkotika og våpen.

Dokumentar fra Program Oslo, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Inger Marie Kolstadbråten, tlf: 41 45 30 04
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf: 90 16 46 42
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Mail Brennpunkt: brennpunkt@nrk.no
Vises også i Nett-TV.LENKER
  • Hjemmeside