Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 10. juni 1999 kl 21.00 På Island - to år etter vulkanutbruddet

På Island to år etter vulkanutbruddet (

NRK2 torsdag 10. juni kl 21.00
På Island - to år etter vulkanutbruddet

Reise i vulkanens fotspor

I 1996 sprutet glødende lava ut fra lag dypt under isbreen Vatnajøkull. En måned senere forårsaket smeltevannet en flodbølge som ødela mye av slettelandet rundt vulkanutbruddet. Danske Søren Ryge Pedersen tar oss med til kanten av krateret og det ødelagte landskapet hvor veier og broer nå bygges opp igjen.
Det dramatiske vulkanutbruddet på Island var på avisenes forsider verden over. Og enda mer dramatikk ble det en måned senere da ufattelige mengder smeltevann fra vulkanutbruddet flommet ut over slettelandet nedenfor isbreen i form av en altødeleggende flodbølge.
I kveldens danske dokumentar slår vi følge med den reisende reporter Søren Ryge Petersen til åstedet for de dramatiske begivenhetene i 1996.
En atten timers kjøretur med firhjulstrekker og snøscooter innover den enorme isbreen og en flytur dagen etter gir oss en anelse om de mektige naturkreftene som har vært i sving. Det blir også en enestående oppdagelsestur hvor vi blant annet skal se vulkankrateret i isen og den store golde sletten hvor man nå er i gang med gjenoppbygge brorer og veier som flodbølgen ødela. Det blir dessuten gjensyn med noen av de mest dramatiske sekvensene fra fjernsynssendingene fra vulkanutbruddet i 1996.

NRK2 torsdag kl 21.00

Dansk dokumentar
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41