Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. november 2000 kl 19.30 Spillerom: Diana Krall

Spillerom: Diana Krall (t)

NRK2 søndag 5. november kl 19.30
Spillerom: Diana Krall

Jazz i stjerneklasse

Den kanadiske vokalisten og pianisten Diana Krall anses å være det heteste navnet innen vokaljazz. Flere eksperter mener at hun ligger an til å fylle tomrommet etter avdøde jazzdivaer som Ella Fitzgerald og Sarah Vaughan. Diana Krall vant for øvrig Grammy i år som beste jazzvokalist.

Hun har gjestet Norge flere ganger på jazzfestivaler i Molde og Bergen. I kveld sendes første del av et konsertopptak med hennes faste trio fra Montreal. De framfører klassisk jazz-materiale fra repertoaret til blant andre Nat King Cole. Andre del sendes i \"Spillerom\" om en uke.

Respekt for forgjengerne
Når nye generasjoner av musikere dukker opp, hender det av og til at en artist tar for seg en musikkstil, gjør noe helt spesielt med den og bringer den ut til publikum - som absolutt liker det de hører. For jazz, anno år 2000, er Diana Krall uten tvil akkurat den artisten. Begavet som hun er, både som vokalist og pianist, er hun oppvokst med dyp respekt for alle som har gjort denne kunstformen så rik på uttrykk og tradisjon.

Diana Kralls nyeste album, \"When I Look In Your Eyes\", ble laget i samarbeid med produsenten Jimmy Lipuma og den legendariske komponisten Johnny Mandel. Sammen skapte de det første jazzalbumet som ble nominert til Grammy-prisen for årets beste album på over 20 år.

Oppvokst med musikk
Diana Krall er født i Britisk Columbia og oppvokst med musikk rundt seg fra hun var ganske liten. Fire år gammel hadde hun klassiske pianotimer, og som tenåring var hun med i skolens jazzband. Som 15-åring hadde hun sin første spillejobb, tre kvelder i uka på en restaurant i hjembyen. I 1981 vant Diana et stipend, og fikk muligheten til å studere musikk ved Berklee College of Music i Boston. Etter halvannet år dro hun tilbake til Britisk Columbia. Der fikk den kjente bassisten Ray Brown høre henne. Han ble så imponert at han overtalte Diana til å flytte til Los Angeles, hvor hun fikk muligheten til å utvikle sitt sangpotensiale i tillegg til den allerede anerkjente dyktigheten på piano.

Den første platen, \"Stepping Out\", kom i 1993, men gjennombruddet kom med albumet \"All For You\" i 1996. Albumet var en personlig hyllest til Nat King Cole Trio og musikken deres. Med neste album, \"Love Scenes\" i 1997, befestet Diana Krall sin posisjon som en av jazzens aller største kommersielle suksesser noensinne. \"Love Scenes\" ble solgt i over 500 000 eksemplarer.

NRK2 søndag kl 19.30

Innkjøpt produksjon
Prosjektleder for \"Spillerom\" Tone Winje
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)