Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. november 2003 kl 20.05 Fakta på lørdag: Hi-fi delirium

Livet som audiofil

Lytt og vær glad – og betal hundretusener som audiofil. (Foto: Merkur Filmproduksjon AS)
Lytt og vær glad – og betal hundretusener som audiofil. (Foto: Merkur Filmproduksjon AS)
Autofil, javel, men hva med de audiofile? Endelig får også de et program. Har du hi-fi-dilla og kanskje lider av "Audiophilia Nevrosia", så følg med!

Alle har et forhold til musikk og de fleste har et forhold til stereoanlegg. Noen har til og med opphøyet musikkanlegget sitt til hobby. Her kommer historien om en gruppe som har gått enda noen steg videre og gjort hobbyen til en mer eller mindre altoppslukende livsstil.
Gjennom filmen blir vi kjent med noen av dem som er hardest rammet av "Audiophilia Nevrosia" og blir invitert inn i audiofiliens vidunderlige verden.

Hi-fi-adelen
Er du blant dem som skyr "lavmålsvaremerker" og CD-spillere som bare koster noen få tusenlapper? Oppfatter du vanlig forbruker-elektronikk som en vits? Og butikkjedene som selger slikt noe som en fornærmelse?

De innvidde har egne spesialbutikker med eksklusive varemerker og blader med faglitteratur. 99% av dem er menn og de bruker glatt mer penger på hi-fi-anlegget enn de fleste av oss bruker på en bil.

Prisen for et lyd-nirvana
I den norske dokumentaren i "Fakta på lørdag" møter vi noen av dem som er hardest rammet av "Audiophilia Nevrosia" og følger dem gjennom gleder og sorger i jakten på lyd-nirvana.

Men hvordan forklarer de sin lidenskap for omverdenen, konfrontert med kona og andre pårørende? Hva er det som skjer når man er villig til å ofre familieferien til fordel for nye høyttalerkabler til 40 000 kroner? Og hvordan overbeviser man samboeren om at forsterkeren til 160 000 kroner er latterlig billig? Er det musikkinteresse som driver dem eller kanskje noe helt annet?

På audiofil-treff
Vi blir med når kompisene samles hjemme hos en av gutta til en lyttekveld. Skal verten komme ut av det med æren i behold?

Vi besøker også noen av de audiofiles hellige templer, spesialforretningene for hi-fi-utstyr. Og vi prøver å få svar på en del spørsmål.

Øre-kosmetikk?
Kan det virkelig spille noen praktisk rolle hvilken vei man setter stikkontakten i veggen? Hva er "voodoo" og hva er virkelig? Er hi-fi-industrien det mannlige motstykke til kosmetikkindustrien, der hvert "fornuftig" forhold mellom pris og produkt er opphevet?

Og, apropos kosmetikk, hva sier egentlig konene til disse mennene?

Programmet er produsert av Merkur Filmproduksjon AS og dette er Robert Næss (regi) og Hans Bastian Borgs (produksjon) første dokumentarfilm sammen. Robert Næss har studert film ved The London International Film School og teatervitenskap og idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Han har bl.a. arbeidet som tekstforfatter, skrevet barnebøker og regissert kort- og dokumentarfilmer.

Innkjøpt norsk dokumentar
Manus og regi: Robert Næss
Produksjon : Merkur Filmproduksjon AS
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57