Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. april 2011 kl 19.00 Kjære medborgarar

Arbeidsledighet på landsbygden


Har man rett til å bo der det ikke finnes jobber? Jennie reiser til Hofors, et lite samfunn i Sverige der hver fjerde ungdom er arbeidsledig. For mange blir spørsmålet om de skal bli eller flytte.

Pär Åslund har levd hele sitt liv i Hofors og har startet sitt eget lokale protestparti: Folkhemmet. Han mener at staten har ansvar for at alle skal få jobb, og at man skal desentralisere statlige institusjoner til landsbygden.
Eva Westerberg har flyttet fra landsbygden til byen og hevder at alle har et eget ansvar for å skaffe seg jobb.

Om serien
Mange aktivister engasjerer seg i samfunnsspørsmål som majoriteten ser på som ubekvemme, og som de helst vil lukke øynene for. Denne svenske serien løfter fram de frittalende ildsjelene som vil forandre samfunnet.
Noen av disse ildsjelene driver en kamp som nok mange vil oppfatte som provoserende – og den tvinger oss til selv å ta stilling til problemene.

I hver av de til sammen syv episodene blir et forskjellig samfunnstema tatt opp, samtidig som vi møter aktivister som engasjerer seg i viktige spørsmål: Skal seksualforbrytere henges ut? Har vi rett til å gjøre hva vi vil med dyr? Skal vi være redde for ekstreme muslimske nettverk som opererer i Norden? Har vi rett til å fortsette å bo på et sted der det ikke finnes jobb? Kan vi kjøre bil i framtiden? Burde prostitusjon legaliseres? Og til slutt, hva gjør den papirløse innvandringen med samfunnet vårt?

Programlederen Jennie Dielemans møter aktivistene med respekt, samtidig som hun konfronterer meningene deres. Selv om hun ikke nødvendigvis er enig med dem, så tar hun opp spennende og grunnleggende spørsmål om hvordan vi vil forme samfunnet vårt.

Svensk dokumentarserie fra 2010. (3:7)
Originaltittel: Kära medborgare
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900