Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. mai 2002 kl 09.45 Gratulerer med dagen!

Vi feirer Norge med barnetog

Gratulerer med dagen!Marianne Tveit og Rajan Chelliah rapporterer fra 17.mai-feiringen i hovedstaden. NRK-foto Anne Liv Ekroll
Gratulerer med dagen!Marianne Tveit og Rajan Chelliah rapporterer fra 17.mai-feiringen i hovedstaden. NRK-foto Anne Liv Ekroll
På årets nasjonaldag skal NRK følge barnetogene i Vågå, Tromsø og Lofthus, i tillegg til Oslo. Det er første gang NRK følger feiringen i Vågå og Lofthus.

- Vi skal hovedsakelig følge togene de forskjellige stedene, og få med oss det som skjer i tilknytning til feiringen, sier prosjektleder Are Fiva om sendingen. - I tillegg vil det bli laget en del stoff om de stedene vi besøker. Både fordi vi vil gjøre det kjent for seerne hvordan feiringen foregår i de ulike delene av landet, og fordi vi vil gi et inntrykk av stedet vi besøker for de deler av befolkningen som ikke kjenner det.

Oslo
Fra Oslo er det Tor Risberg fra NRK-P2 og Marianne Mikkelsen fra Østlandssendingen som skal stå for kommentarene. De får hjelp av Marianne Tveit og Rajan Chelliah, også de med bakgrunn fra Østlandssendingen, som utegående reportere. Mange vil huske Tveit fra fjorårets ”Sommeråpent”, mens Chelliah den siste tiden har jobbet i ”Migrapolis”.

Fra klokken 10.30, når Kongen og familien kommer ut på Slottsbalkongen, vil NRK2 følge sendingen fra Oslo direkte helt fram til klokken 13.15. De som vil se sine barn eller andre kjenninger i Oslo i toget, bør altså følge med på NRK2.

Lofthus
Fra Lofthus utenfor Bergen er det NRK Hordalands reporter i Hardanger, Egil Torheim, og Øyvor Bakke fra Vestlandsrevyen som skal rapportere. Lofthus ligger i Ullensvang kommune i Hardanger. Området er et eldorado for friluftsliv og turgåing, og kan tilby gode muligheter til å rusle gjennom frodige frukthager eller vandre i dagevis på Hardangervidda. Dagliglivet er preget av en rolig atmosfære, og gamle tradisjoner som håndverk, folkemusikk og matlaging blir holdt ved like.

Lofthus har blant annet sin egen musikkfestival i tilknytning til 17.mai-helgen. Programmet under festivalen favner vidt, fra det vakre og sarte, til det kraftfulle og utfordrende. Den storslåtte naturen i Hardanger gir de beste omgivelser for kammermusikk, og inspirerer til hyggelige vandringer og felleskap.

Vågå
I Vågå kommune i Oppland er det Jan Vidar Lie Pedersen som skal formidle 17. mai-feiringen. Kommunen er liten med ca. 3.800 innbyggere, og det er jordbruk, skogbruk, fiske og offentlig forvaltning som sysselsetter de fleste. Stedet ligger i Gudbrandsdalen, og har et mangfoldig og rikt tilbud innen idrett, musikk, lag og foreninger som gir innbyggerne muligheter for en allsidig og innholdsrik fritid.

Vågå har også en rik natur idet kommunen ligger i nærheten av et av Norges fineste fjellpartier. Dette gir helt spesielle vilkår for de som er glad i natur og friluftsliv. Vågå har blant annet riksanlegg for hang- og paragliding, tilbud innen rafting, juving, klatring og motorsport, og er med andre ord en aktiv bygd.


Tromsø
Nordens Paris trenger muligens ingen nærmere presentasjon. Det er reporter fra NRK Troms, Frank Gøran Nordheim, som skal gi tv-seerne alle detaljer fra feiringen i den nordligste delen av landet. Byen er den største i Nord-Norge, og har et rikt kulturliv som blant annet har fostret noen av landets største popartister - Lene Marlin, Espen Lind og Röyksopp.

Fra å være et lite fiskevær på slutten av 1700-tallet har byen vokst til å bli en moderne bykommune med en fargerik og energisk befolkning sammensatt av folk hele Norge og fra over hundre andre land. Tromsø er landsdelens hovedstad for kultur, forskning, utdanning, næring, og transport.

Et sammendrag av dagens sending kommer på NRK1 kl. 20.50.

NRK Fakta
Egenprodusert sending
Kommentatorer og reportere: Tor Rishaug, Marianne Mikkelsen, Rajan Chelliah, Marianne Tveit, Egil Torheim, Øyvor Bakke, Jan Vidar Lie Pedersen og Frank Gøran Nordheim.
Prosjektleder: Are Fiva
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18)0 18 36 10

Bilde
1. (2 motiver) Marianne Tveit og Rajan Chelliah rapporterer fra 17.mai-feiringen i hovedstaden. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2. (F.v.) Tor Risberg, Marianne Tveit, Rajan Chelliah og Marianne Mikkelsen dekker 17.mai-sendingen fra Oslo. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
3. Egil Torheim og Øyvor Bakke rapporterer fra 17.mai i Lofthus i Hardanger, og forhåpentligvis viser stedet seg i all sin prakt. (Foto: Arvid Aga)
4. Egil Torheim og Øyvor Bakke er programledere fra Lofthus i Hardanger. (Foto: Arvid Aga)