Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. oktober 2002 kl 20.10 Den vesentlige tid - portrett av Sofia Gubaidulina

Sofia Gubaidulina, et portrett

Den russiske komponisten Sofia Gubaidulina (71) er for lengst anerkjent som en av de ledende i generasjonen etter Sjostakovitsj. Den danske regissøren Lone Alstrup har laget et filmportrett av henne.

Sofia Gubaidulinas far var tartar, moren polsk-russisk, bestefaren mullah. Religion var et ikke-tema i Sovjetunionen gjennom 70 år, og det var nettopp Sjostakovitsj som oppmuntret Gubaidulina til å gå videre da hun i sin tid ble uteksaminert fra musikkonservatoriet i Moskva.

Forelegget for mange av Gubaidulinas verker finnes nettopp i Bibelen og i litteraturen (bl.a. hos dikteren T.S. Eliot). Som komponist viser hun hvordan nettopp religionen i dag kan gjennomsyre russisk musikk.

Den vesentlige tid
- ”Den vesentlige tid” er fra min side et forsøk på å finne fram til et abstrakt språk i et meget konkret billedmedium, sier Lone Alstrup. I et forord til filmen skriver Alstrup: ”Sofia Gubaidulina har en enkel og unik forklaring på hvorfor vi behøver kunsten – vi behøver den fordi den gir oss den vesentlige tid.”

Opptakene er gjort i Købehavn, Moskva og Berlin. Foruten Sofia Gubaidulina møter vi den russiskfødte komponisten Katia Tchemberdji, professor Jens Brincker og dosent Lars Bisgaard.

Innkjøpt dansk dokumentar fra Deluca Film A/S
Originaltittel: Essential Time
Regissør: Lone Alstrup
Pressekontakt:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Sofia Gubaidulina, en av vår tids mest særpregede komponister. (Foto: Deluca Film A/S)
2. Sofia Gubaidulina (t.v.) sammen med danske Lone Alstrup som har laget et filmportrett av russiske komponisten. (Foto: Deluca Film A/S)