Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 21. oktober 2006 kl 22.25 Nils og Ronny delvis uten grenser

Nils og Ronny i bushen

Nils og Ronny sammen med legen Kaspar, som er på sitt første oppdrag for Leger uten grenser. (Foto: Nils og Ronny A/S)
Nils og Ronny sammen med legen Kaspar, som er på sitt første oppdrag for Leger uten grenser. (Foto: Nils og Ronny A/S)
Nils og Ronny oppsøker en av Leger uten grenser sine "deep bush missions". Her møter de den unge legen Kaspar, som med utgåtte medisiner kjemper en ensom kamp mot den dødelige sykdommen Kala Azar.

Etter et kort opphold i Addis Abeba reiser Nils og Ronny til grenseområdene mot Sudan og Eritrea. Her har Leger uten grenser en klinikk for bekjempelse av sykdommen Kala Azar. Kaspar er ute på sitt første oppdrag for organisasjonen, og han er også den eneste vestlige lege i dette området.

Farlige medisiner
Kala Azar er ingen trussel i den rike delen av verden, og legemiddelindustrien bryr seg lite om å forske på nye medisiner eller vaksiner. I Afrika dreper sykdommer millioner av mennesker, og for Kaspar og andre hjelpearbeidere er det en vanskelig oppgave å bekjempe dem med utgåtte – og noen ganger farlige – medikamenter. Utstrakt korrupsjon, kompliserte importregler og lokalt byråkrati gjør det ikke enklere.


Sammen med Kaspar reiser Nils og Ronny ut i bushen for å oppsøke pasienter som er for svake til å ta seg til klinikken. Til tross for trange kår er det likevel rom for smil, og overraskende nok er allsang av gamle Melodi Grand Prix-slagere et velkomment avbrekk fra en hard hverdag.

Innkjøpt dokumentar fra Nils og Ronny A/S (2006)
Programledere: Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 78 53/92 01 55 79,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no