Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. januar 2005 kl 20.30 Jens Bjørneboe - "Diktere og masochister"

Det vanskelige livet

Forfatteren Jens Bjørneboe i familiens skjød: til venstre datteren Therese, til høyre Marianne og på fru Tones fang Susanne (Foto: Scanpix)
Forfatteren Jens Bjørneboe i familiens skjød: til venstre datteren Therese, til høyre Marianne og på fru Tones fang Susanne (Foto: Scanpix)
I dette andre programmet om forfatteren Jens Bjørneboe (1920-1976) får vi høre om årene i Enebakk med familien, utviklingen av trilogien om bestialitetens historie og den siste vanskelige tiden på Veierland i Tønsbergfjorden.

I 1959 møtte Bjørneboe den unge skuespillerinnen Tone Tveteraas, som han giftet seg med. De flyttet til Enebakk og fikk fire døtre. Disse årene i Enebakk var forholdsvis rolige. Datteren Marianne forteller om en pappa som snekret på huset og lagde spagetti til barna. Men enken Tone Bjørneboe forteller også om urolige kvelder når Jens festet med forfatterkolleger i Oslo og ikke kom hjem om natten.

Ranghild Jølsen
Under oppholdet i Enebakk ble Bjørneboe interessert i stedets historie. Rundt 1860 fantes det industri i Enebakk. Jølsen fyrstikkfabrikk var en hjørnestensbedrift. Datteren av industriherren, Ranghild Jølsen, var forfatterinne, og på mange måter lignet hun på Bjørneboe. Hun hadde dype depresjoner, og hun reagerte på urettferdighet og nød. I tillegg var hun alkoholiker og morfinist – og hun tok livet av seg. Ikke uventet ble Bjørneboe så fascinert av Ragnhild Jølsen at han skrev en bok om henne, "Drømmen og hjulet".

Bestialitetens historie
I de neste årene skrev Jens Bjørneboe flere skuespill, blant annet "Semmelweis", som handler om kampen mot barselfeber. Så begynte han på serien om bestialitetens historie, med "Frihetens øyeblikk" som første bok og "Kruttårnet" som andre bok. Disse kostet Bjørneboe mye, og alkoholforbruket var betydelig. Bøkene var krasse angrep på menneskeheten, og Bjørneboe følte at han måtte gi alt når han skrev dem. Han reiste til Nord-Afrika, hvor han skrev "Stillheten" som var den siste boken i serien. Å bli ferdig med denne trilogien var en stor lettelse for ham, siden det hadde tynget hans samvittighet i 25 år.

Veierland
De siste årene av Jens Bjørneboes liv var preget av depresjoner og et stort alkoholkonsum. Han kjøpte et hus på Veierland i Tønsbergfjorden, langt fra resten av verden, for å komme bort fra dette. Han skrev et avskjedsdikt til alkoholen i Dagbladet, "Adjø bror alkohol", men uttalte senere at avskjeden ikke var total og endelig. Alkoholen var fortsatt en venn, men "på avstand". NRKs Haagen Ringnes forteller i programmet at teamet måtte returnere til fastlandet for å hente rødvin til Bjørneboe hvis det skulle blir noe intervju.

På Veierland skrev han "Haiene", som ble en stor publikumssuksess. Men den og mye annet krevde mye av Jens Bjørneboe, og han klarte ikke å holde seg unna festingen i Oslo. Etter mange depresjoner begikk han selvmord i mai 1976. Han var 55 år gammel, og mange mener at han etterlot seg et halvt forfatterskap.

Programmet ble første gang sendt 20.12.04 på NRK1.

Norsk dokumentar fra Program Oslo, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Jan Horne
Prosjektleder: Vibeke Haug vibeke.haug@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78