Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. oktober 2005 kl 19.55 Faktor: Bombepiloten

Omstridt besøk til Namsos

Artur von Casimir som ung flyger. (Foto: Privat eie)
Artur von Casimir som ung flyger. (Foto: Privat eie)
Den tyske bombeflygeren Artur von Casimir besøkte nylig Namsos som han var med på å utslette den 20. april 1940. I kveld følger vi fotograf og historieinteresserte Martin Hågensens arbeid med å få den tyske bombeflygeren til byen.

Blant namsosingene som reagerte med sinne, var byens tidligere og mangeårige ordfører Gunnar Solum. Han kaller bombingen en krigsforbrytelse. Men i motsetning til mange andre som føler at krigshistorien er fortalt en gang for alle, oppdager Hågensen stadig nye sider ved de dramatiske aprildagene i 1940. Gjennom besøket fra von Casimir får han og de andre namsosingene for første gang høre den tyske versjonen av hva som skjedde.

En effektiv bombepilot
Artur von Casimir er uforskammet frisk til å være 97 år, og har i tillegg en glassklar hukommelse. Han var leder for "Kampfgruppe 100", som besto av Heinkel 111-bombefly. Han var en av de mest effektive bombeflyverne som var med i angrepet på Norge. Hans deltakelse i krigen endte den 29. mai 1940 da han ble skutt ned på Hamarøy i Nordland. Han kom fra styrten uten skader, og satt i fangenskap resten av krigen.

- En av mine oppgaver var å fly til Namsos og angripe det vi kunne finne av britiske tropper og materiell, forteller han. – Hensikten var ikke å ødelegge byen fordi vi ønsket å okkupere den senere. Men dessverre var vi ikke i stand til å treffe målene nøyaktig.

Ønsker forsoning
I tillegg til å gi den tyske versjonen av det som skjedde, har von Casimir en annen hensikt med besøket. Han er ikke stolt over det han var med på, og ønsker forsoning. – Det var et fryktelig syn for oss å se byen brenne. Vi var ikke krigsroboter, men alminnelige familiefolk med kone og barn hjemme, forteller han. Von Casimir var også med på å bombe mål ved Åndalsnes, Bodø, Narvik og Drøbak.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2005)
Programskaper: Ola Flyum
Prosjektleder Oslo: Harald Reitan
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 2304 8696/ 995 39 252