Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. juli 2001 kl 22.00 Cityfolk: Salzburg

Salzburg, mer enn Mozart

Vakre Salzburg – i
Vakre Salzburg – i "Cityfolk" møter vi noen av menneskene der. (Foto: Sverre Bergli, NRK)
Salzburg er mer enn Mozart og gamle bygninger, men at det stimulerer en arkitekt å arbeide i en slik by er sikkert og visst. Et av person-portrettene derfra i serien ”Cityfolk” dreier seg om en kvinnelig arkitekt, og vi møter også en pensjonert idrettshelt som motvillig har måttet flytte på gamlehjem. Dessuten Abdullah, fraskilt far med østerriksk eks-kone, som befinner seg midt i korsveien mellom vestlige og somaliske kjønnsroller.

Den tidligere idrettshelten Luis er begynt å bli virkelig gammel, men nekter å gi seg. Selv om han har flyttet på gamlehjem, må han ha sine daglige treningsøkter. Han mener han har helt spesielle egenskaper som gjør at han aldri blir sliten.

Abdullah er fra Somalia og har problemer med kjønnsrollemønsteret i Østerrike og Salzburg. Han var gift med en kvinne fra Østerrike, men det endte i skilsmisse. Nå må han for første gang ta i en oppvaskkost. Abdullah synes det er krevende å stelle alene for sin vesle sønn som kommer på besøk til faren.

Ursula er alenemor og har en krevende jobb som arkitekt. Hun synes Salzburg er perfekt stimulans for en arkitekt. På sine daglige joggeturer henter hun inspirasjon til arbeidet sitt. Ursula legger ikke skjul på at selvrealisering har en stor plass i livet hennes. Men spørsmålet er om selvrealiseringen utarter i en ”voksen-egoisme” som står i veien for den store kjærligheten?

Mer om serien
Serien Cityfolk er tilbake også denne sommeren, med besøk til i alt åtte europeiske byer (Malmø, München, Rovaniemi, Salzburg, Setubal i Portugal, Reykjavik, Amsterdam og Drammen). Hver sending inneholder portretter av tre ulike mennesker i de respektive byene.

Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere i år scoret høyt med konseptet, da den ble tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin fjerde sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Oslo, i år står Drammen for tur.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Vakre Salzburg – i ”Cityfolk” møter vi noen av menneskene der. (Foto: Sverre Bergli, NRK)