Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. april 2006 kl 19.55 Oljeriket

Oljelivet på land

Eirik Graue er geolog og jobber i Bergen. I kveld følger vi ham når han og kollegene finner det som trolig er et nytt olje – eller gassfelt. (Foto: Morten Eek)
Eirik Graue er geolog og jobber i Bergen. I kveld følger vi ham når han og kollegene finner det som trolig er et nytt olje – eller gassfelt. (Foto: Morten Eek)
Oljen som blir tatt opp på Gullfaks-feltet, selges over hele verden. I kveld får vi se hvordan det foregår. Vi møter også dem som leter etter nye oljeforekomster – langt inni havbunnen.

På Forus i Stavanger sitter oljehandler Lise Gro Ekholdt og hennes kolleger. Deres jobb er å selge oljen fra Nordsjøen til høyest mulig pris. Som regel omsetter oljehandlerne for flere millioner om dagen. I kveldens program sliter Lise Gro med å få solgt unna oljefatene. Det er katastrofalt i den betydning at det koster mange penger å ha oljen liggende på vent. Som regel er det dårlige værforhold i Nordsjøen og internasjonal politikk som påvirker prisen mest.

Og som oftest ender Lise Gro og kollegene hennes med en avansert katt og mus-lek med sine kjøpere. Hvem gir seg først på priskravene?

I Bergen jobber geologene med å lete etter et nytt olje- eller gassfelt. Fra fastlandet følger de boringen på Gullfaks C med argusøyne, og ledende geolog Eirik Graue trosser morgensøvnen for å være først ute når det endelig kommer melding om mulige funn i Nordsjøen.

Om serien:
I åtte episoder følger vi et knippe mennesker som bor og jobber i Nordsjøen. Siden høsten 2004 har NRK fulgt et skift på jobb og hjemme på land, noe som har resultert i et unik innblikk i norsk oljevirksomhet og livet til dem som jobber der.

Livet om bord på oljeplattformen Gullfaks C kan nærmest betraktes som et lite minisamfunn. Her bor og jobber til enhver tid om lag 200 mennesker. Hvem er egentlig disse menneskene som en tredjedel av året forlater familien og fastlandet for å jobbe og bo på en plattform i Nordsjøen? Og hva er det egentlig de gjør der ute? I serien møter vi mennesker i ulike yrkesgrupper som alle er viktige for å holde produksjonen i gang.

Egenprodusert dokumentarserier fra NRK Bergen (2006)
Prosjektleder: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,