Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. januar 2008 kl 19.55 Faktor: Taxi

Livet fra orkesterplass

Få yrkesgrupper kommer tettere på alle slags mennesker enn drosjesjåføren. Ann-Kristin Engseth i Hammerfest er en av dem som tar deg med på en tur i
Få yrkesgrupper kommer tettere på alle slags mennesker enn drosjesjåføren. Ann-Kristin Engseth i Hammerfest er en av dem som tar deg med på en tur i "Faktor". (Foto: NRK)
Sannheten hører du fra barn og fulle folk, heter det. Og drosjesjåføren, kunne man føye til. I "Faktor" møter vi sju av dem, på sju ulike steder.

NRK-journalist Steinar Birkeland har som baksetepassasjer tatt utallige drosjer for å komme seg til intervjuavtaler.

Ofte har det slått ham at det er mer spennende å høre drosjesjåføren snakke enn personen han er på vei til å intervjue.

Samfunnsobservatør
Fra sin observasjonspost bak rattet og gjennom sine ustanselige møter med alle slags mennesker, er drosjesjåføren en undervurdert samfunnsobservatør og forteller.

Han får impulser fra alle slags mennesker, han har døgnkontinuerlig nærblikk på lokalmiljøet gjennom frontruta og han hører nyheter ustanselig.

Univers
Men mer enn det: Drosjesjåføren skal få mennesker til å føle seg vel, han gir noe tilbake. Inn i intimsfæren sin får han folk av alle typer og med alle slags behov.

Det er folk på vei til bryllup eller begravelse, på vei til ny jobb eller hjem etter å ha fått sparken. Passasjerene er statsmenn, popidoler, pleietrengende pasienter, kristenmoralister og hedninger. Alle skal de lukkes inn i drosjebilens knøttlille univers.

I "Faktor: Sjåførene" blir du med på en lang drosjetur i alle landsdeler. Vi skal til storby, småby grend – til Oslo, Trysil, Hammerfest, Bergen, Stavanger, Tromsø og Molde.

Den som gir varme
Opphavet til ordet "sjåfør" er fransk og betyr direkte oversatt "den som gir varme". Og Steinar Birkeland fant varme i rikt monn.

Sjåførene vi sitter på med, er Kyrre Laukslett (Tromsø), Ann-Kristin Engstad (Hammerfest), Edmund J. Elde (Molde), Einar Haavik (Bergen), Erol Erman (Stavanger), Khalid Chohan (Oslo) og Sissel Landfald (Trysil).

Egenproduksjon fra NRK Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Steinar Birkeland, tlf 55 27 52 00
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no