Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. mai 2003 kl 18.30 Newton

Vår i "Newton"

Unni med en nyfødt bjørnunge i Namsskogan Familiepark.(NRK-foto)
Unni med en nyfødt bjørnunge i Namsskogan Familiepark.(NRK-foto)
Unni Eikeseth møter nyfødte bjørnunger i kveldens vårlige "Newton"-sending som også viser hvordan man måler hvor mye pollen det finnes i vårlufta.

Programleder Unni Eikeseth har tatt turen til Namsskogan Familiepark for å hilse på brunbjørnungene som har kommet ut av hiet for å oppleve våren for første gang.

Bjørnen føder ungene sine om vinteren, og en nyfødt brunbjørnunge veier bare 300 gram. Når de kommer ut av hiet, har de lagt på seg og veier ca 3 kilo. Den første sommeren dier ungene moren sin. Seinere går de over til vanlig bjørnemat som er bær, gress, mose og urter. Maur er også populær kost for en bjørn.

En voksen hannbjørn kan bli 350 kilo.

Pollen
Pollenvarsel er viktig informasjon for mange allergikere. Hvordan måler man egentlig hvor mye pollen som svever i lufta? Og hvordan finner man ut hva slags pollen det er?

Ellers blir det konkurranse med premier i kveldens "Newton".

Om "Newton"
"Newton" er et populærvitenskapelig program for barn og unge som hver uke samler rundt 500.000 seere. "Newton" lages på Tyholt i Trondheim, og programleder er Unni Eikeseth.

Redaksjonen får store mengder e-post og brev og sms. En del er svar på konkurransen, men mye er spørsmål og tips fra en meget aktiv seerskare.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Unni Eikeseth
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , mob: 99599760