Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. juli 2013 kl 21.30 Historien om en øy

Historien om en øy


Filmskaper Edvard Hambro ønsket å lage et portrett av et ikon; Utøya. Utøya og unge sosialdemokrater har en felles historie fra 1933.

Denne filmen er fortellingen om øya før grusomhetene den 22. juli 2011.

Bakover i tiden
Det var Høyre-mannen, tidligere statsminister Jens Bratlie, som eide øya. Han solgte den til LO i 1933. AUF fikk den i gave i 1950. Hambro har intervjuet mange sentrale personer i Utøyas historie om hvordan dette leirstedet var før 22.07.2011.

Utøyas betydning
Gjennom årenes løp har det vært mye lykke, atspredelse, politikk, vennskap og kjærlighet som har oppstått her. Livslange bånd har blitt knyttet, i alle betydninger. Politiske ideer er blitt født – ideer som senere har blitt virkeliggjort og som vi nå tar for gitt. Utøya var også et sted der det ble drevet viktig arbeid for å få kvinner til å ta tunge verv i politikken.

I tillegg til å få fram ikon-statusen som denne øya i Tyrifjorden har hatt for mange, er ønsket med filmen å gi noe informativt til dem som aldri har vært der, og som aldri har stemt Arbeiderpartiet.

Viktige bidrag
Det er relativt lite arkivmateriale på film og video fra Utøya. I tillegg til intervjuene Hambro har gjort, er utdrag fra biografien "Utøya", skrevet av Jo Stein Moen og Trond Giske, bærende elementer i programmet.

Vi møter blant andre Hanne Grotjord som beskriver opplevelsene fra somrene på Utøya. Det var der hun møtte ektemannen Thorbjørn Jagland, som ble formann i AUF, og senere statsminister. Også statsminister Jens Stoltenberg var tidligere AUF-formann. Han forteller om sine turer på Kjærlighetsstien og tiden han brukte til å reflektere der.

Edvard Hambro (64) som har laget dokumentaren om Utøyas historie er en av NRKs mest erfarne dokumentarister med blant annet filmene om Liv Ullmann og Sonja Henie på merittlisten.

Norsk dokumentar fra 2013
Programskaper: Edvard Hambro: 97 66 83 34.
Prosjektleder NRK, Harald Reitan: 41 47 60 60.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.