Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 10. juni 2013 kl 00.10 USAs norske bataljon

Ardenneroffensiven


Etter slaget ved Aachen gikk Bataljon 99 inn i et av de viktigste og avgjørende slagene.

Hitler etablerte over en million soldater og panserdivisjoner for å snu de allierte styrkene. Bataljon 99 var en av de første allierte troppene som møtte dette massive motangrepet. Kampene ved Ardennene varte i 32 dager, og var begynnelsen på slutten av motstanden i dette området.

Om serien
Etter initiativ fra president Roosevelt og Winston Churchill ble det i 1942 etablert en bataljon på 1000 norske og utvandrete nordmenn i Amerika.

Soldatene måtte beherske det norske språk, og de som kunne stå på ski ble foretrukket. I Colorados fjell fikk de spesialtrening sammen med en divisjon på 14.000 mann.

Norge var lenge et alternativ for de alliertes invasjon og kamp mot Nazi-Tyskland. Bataljonen gjennomgikk derfor den mest intensive fjell- og vintertrening noen amerikansk avdeling har fått.

Mange norske sjømenn som ved krigsutbruddet hadde strandet i utlandet, vervet seg til Bataljonen. Det gjorde også nordmenn som hadde utvandret til Amerika.

Filmskaper Steinar Hybertsen har i løpet av de siste årene intervjuet 12 av de gjenlevende fra Bataljon 99, og samlet en rekke private bilder og filmer.

Om filmskaperen
Norskamerikaneren Steinar Hybertsen har laget en rekke dokumentarfilmer som har vært vist på NRK, blant annet «Frihetsgudinnen» og «Skispor fra fortiden».

Reprise.

Norsk dokumentarserie i 4 episoder, 2012
Produksjon: Shybert Productions, Steinar Hybertsen
Presseansvarlig: Camilla Sand, mob: 90069807/23047236
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice, 815 65 900