Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. mai 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Danser med huskyer

Hundeløpet Iditarod

Bjørnar Andersen deltok i hundeløpet Iditarod for første gang, og fikk en flott fjerdeplass (Foto: Kjetil Backen)
Bjørnar Andersen deltok i hundeløpet Iditarod for første gang, og fikk en flott fjerdeplass (Foto: Kjetil Backen)
Hva er det som får en 27 år gammel Oslo-mann til å legge ut på en 1800 kilometer lang sledetur gjennom Alaska? Bjørnar Andersen ble tidenes førstegangskjører da han i vinter deltok i hundeløpet Iditarod, og med sin fjerdeplass slo han flere av de etablerte og erfarne som har vært med i årevis.

- Det var målet mitt å bli blant de ti beste, så det er klart jeg er fornøyd, sa Andersen da han kom i mål i byen Nome på Alaskas vestkyst, etter over ni døgn i ødemarken. – Jeg kommer tilbake neste år med et enda bedre spann enn i år. Så får vi se hva som skjer, smiler Andersen.

Inspirert av onkel
Bjørnar Andersen begynte sin karriere med en hund og skiturer i Østmarka, inspirert av sin onkel Robert Sørlie. Sørlie har kjørt Iditarod tre ganger, og vunnet løpet to ganger. Han rangeres nå som Norges beste hundekjører, og Bjørnar Andersen tror ikke han selv hadde holdt på med hundekjøring hvis det ikke var for onkelen.

Iditarod har han drømt om siden han var 13 år gammel. – Jeg hadde lest om og sett filmer om løpet. Det er den tøffeste arenaen, den hardeste konkurransen og de tøffeste elementene man kan oppleve som hundekjører, sier han.

Lang vei
Å delta i et løp som Iditarod krever mange tusen timer med trening, og Andersen tilbringer det meste av sin fritid ute sammen med hundene på tur. Han har vunnet både det 1000 kilometer lange hundeløpet som går over Finnmarksvidda, og det halvparten så lange Femundløpet som starter og slutter i Røros etter en runde i Femundsmarka. Og han har reist på tur sammen med hundene over hele Norge, noen ganger for å finne snø, andre ganger bare for variasjonens skyld.

– Hundene er mine beste venner, og vi stoler på hverandre. Huskyene er skapt for å løpe. Det ligger i instinktene deres at de skal jage i flokk, og de ser på meg som lederen av flokken, sier Andersen. Og motivasjonen er han ikke i tvil om. – Jeg elsker å være ute, og jeg har et høyt konkurranseinstinkt. Og så er jeg veldig glad i hundene mine. Det er en stor frihetsfølelse å skru av mobilen og dra på tur alene – sammen med de beste vennene mine, hundene.

Dokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Karine Nigar Aarskog, tlf: 95 15 84 07
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV
LENKER
  • Mer om Iditarod