Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. juni 2005 kl 17.15 Italia på menyen

Verdens beste parmesan

Verdens beste parmesanost. (Foto: Per Anders Rudelius)
Verdens beste parmesanost. (Foto: Per Anders Rudelius)
Svenske Bo Hagström besøker Emilia-Romagna-regionen. I kveld handler det om parmesan, parmaskinke, balsamico og fruktlikører.

På et lite ysteri utenfor Reggio har ystemesteren nettopp fått inn dagens ferske melk, og vi følger med på framstillingen av parmesanost. Her handler det om ekte vare, og man lager sin ost på samme måte som for tusen år siden.

Melken er levert av traktens opprinnelige kurase, den rosa kua, vacche rose. Den har lenge vært utrydningstruet, av en storindustri som har forsøkt å ta hånd om produksjonen også her utenfor Reggio.

- Smaken er helt enkelt guddommelig! utbryter programlederen.

Ferrari og fruktlikør
Landskapet Emilia-Romagna et også kjent for sin pasta, for parmaskinken og for sin balsamico. For de motorfrelste klinger ord som Masserati og Ferrari ende bedre, og disse bilene lages også her. Bo Hagström gjør en kort avstikker til Ferraris utstilling i Modena.

I en liten by ute på landet blir det lunsj på en genuint italiensk kro. Maten lages i vedfyrt ovn. Og til kaffen serveres hjemmebrent – 25 forskjellige sorter fruktlikør.

Mer om serien
O sole mio – eller rettere – O gorgonzola, balsamico og pesto. Svenske Bo Hagström tar oss med til fargerike Italia i serien "Solens mat". Vi får med oss gjeternes kjøkkenkunster på Sardinia, en lunsj på etrusker-vis i Nord-Italia, skalldyrfest på italienske strender m.m. Serien er på fem deler, starter i nord ved Adriaterhavet og ender langt i sør.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2003)
Originaltittel: Solens mat
Kveldens episode: Världens bästa parmesanost och hembrännarens bästa likörer
Produsert av: Sveriges Television
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57